De Roemeense studenten samen met Bert van Zijtveld (tweede van rechts). Foto: PR.
De Roemeense studenten samen met Bert van Zijtveld (tweede van rechts). Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Roemeense studenten bezoeken De
Heikamp in kader Europees ESF project

Ruurlo - Tweeëntwintig Roemeense horecaleerlingen kwamen in de week van 12 tot en met 17 oktober met hun leermeesters en schoolbegeleiders naar Nederland om kennis te maken met het systeem van werkend leren. Om hen een goede indruk te geven van dit systeem werden in de regio scholen en erkende leerbedrijven bezocht. Zo bezochten de horecaleerlingen woensdag 14 oktober pannenkoekenboerderij De Heikamp.

Door Jan Hendriksen

Het door het Europees Sociaal Fonds mogelijk gemaakte project heeft een Nederlandse partner: Endurance, een trainingsbureau dat actief is in horeca en recreatie. In de voorafgaande anderhalf jaar heeft deze organisatie, samen met een vijftal Roemeense partners hard gewerkt aan het ontwikkelen en opstarten (in Roemenië) van het in ons land zo bekende systeem van werkend leren. Binnen de vakgebieden housekeeping, keuken, bediening en receptie zijn praktijkgerichte onderwijstrajecten ontwikkeld. Het is voor Roemenië een geheel nieuw systeem van opleiden.

Pannenkoekboerderij De Heikamp was uitgekozen om haar unieke karakter. Eigenaar Bert van Zijtveld van pannenkoekenboerderij De Heikamp heeft tijdens het bezoek uitleg gegeven wat er zoal moet gebeuren om als bedrijf succesvol te zijn. "Kwaliteit van je product, creatief zijn in het ondernemen en uniek zijn, zijn dan sleutel woorden. Werken met producten uit eigen regio is ook een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Met het kabouterpad, het klimbos en het doolhof is er rondom pannenkoekboerderij Heikamp beleving voor jong en oud. Het personeel wordt nauw betrokken bij nieuwe ontwikkelingen zoals de Foodtruck en hapjes of drankjes vanaf de Tjoek Tjoek."

Ontwikkeling
Het studiebezoek van de Roemeense studenten aan Nederland moet zowel de leerlingen als hun begeleiders vanuit bedrijfsleven en scholen helpen hun kennis van dit systeem verder te ontwikkelen om hun rol als ambassadeur van dit nieuwe leren beter uit te kunnen dragen. Bezoeken aan het regionale bedrijfsleven en ROC's is daarom van groot belang. Wie kan immers beter vertellen hoe goed dit systeem werkt als een leermeester binnen een horecabedrijf of een docent en zijn/haar leerlingen van een ROC?