Hennie, Daniëlle en Suzanne ten Dam uit Halle trotseerden zondag de regen tijdens de Herfstkleurenwandeltocht. Foto: Jan Hendriksen.
Hennie, Daniëlle en Suzanne ten Dam uit Halle trotseerden zondag de regen tijdens de Herfstkleurenwandeltocht. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Herfstkleurenwandeltocht hoogtepunt uit

verenigingsjaar Wandelsportverenging De Ploeg

Veldhoek - Het vormt al vele jaren het hoogtepunt uit het verenigingsjaar. De Herfstkleurenwandeltocht van Wandelsportvereniging De Ploeg uit Zelhem vanaf Café Eetcafé Feestzaal De Veldhoek in de buurtschap Veldhoek tussen Ruurlo en Zelhem. Afgelopen zaterdag en zondag verzorgde WSV De Ploeg de tocht voor het 55ste keer. In totaal namen ondanks de miezerige weeromstandigheden toch 730 wandelaars deel aan de vijf verschillende afstanden.

Door Jan Hendriksen

Wandelsportvereniging De Ploeg. Een opvallende naam voor een wandelsportvereniging. "En dat is het ook", zo verklaart secretaresse Hennie Dijkstra van de ruim vijftig leden tellende vereniging. De vereniging die in 1961 werd opgericht is vernoemd naar de ploeg uit het voormalige gemeentewapen van Zelhem. "We hebben aan de gemeente destijds officiële toestemming moeten vragen om die naam te mogen gebruiken. En daar onderscheiden we ons nadrukkelijk mee binnen wandelminnend Nederland", zo weet Dijkstra te vertellen terwijl zaterdagmiddag de laatste wandelaars binnendruppelen in de feestzaal van voormalig Sportcomplex Veldhoek. Sinds de eeuwwisseling vormt Veldhoek de uitvalsbasis voor de Herfstkleurenwandeltochten. "Een perfecte uitvalsbasis met in de directe omgeving het natuurgebied 't Zand", zo laat 'routeplanner' Henk Vels uit Ruurlo weten. De Ploeg vervult een regionaal karakter. Hennie Dijkstra: "Kwamen van oorsprong de leden grotendeels uit Zelhem. Nu komen ze uit de gehele regio." Wat Dijkstra en ook voorzitter Anton Banning uit Ulft zorgen baart is de vergrijzing onder het ledenbestand. "We kunnen wel wat nieuw vers bloed gebruiken. Wandelen is een populaire. Maar mensen willen zich niet verbinden aan een vereniging. En dat is jammer", zo ervaart Banning.
De eerste Herfstkleurenwandeltocht vond nog voor de officiële oprichting plaats. Uitvalsbasis vormde in dat jaar de gelijknamige horecaonderneming in Zelhem. Hennie Dijkstra: "In de jaren daarop hebben we wat omzwervingen gemaakt. Dennenlust en 't Zonnetjezijn ook startlocaties geweest. Sinds 2000 is Veldhoek thuisbasis." Kenmerkend voor de wandeltochten waren tot voor een aantal jaren geleden de beoordelingswedstrijd door juryleden van de Koninklijke Wandelbond Nederland waarbij De Ploeg is aangesloten. "Wandelsportverenigingen en scholen namen toen massaal deel. Maar twee jaar geleden zijn we hiermee gestopt.", aldus Dijkstra. Het record aantal deelnemers aan de Herfstkleurenwandeltocht dateert uit 1975 toen er 2911 wandelaars startten. De laatste decennia schommelt het aantal zo tussen de 1200 en 1400. Onder hen ook zusterverenigingen zoals De Gondeliers uit Hardinxveld Giessendam.


www.wsvdeploeg.nl.