Een buurtbewoner stelt vragen.
Een buurtbewoner stelt vragen. Foto: Rob Stevens

Eerste amv'ers al in Borculo

BORCULO - Het thema asielzoekers houdt Europa, Nederland en ook Berkelland bezig. In Berkelland begin dit jaar toen er even sprake was van de opvang van asielzoekers in Rekken in de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte. Sinds vorige week speelt de opvang van 130 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv'ers) op de locatie van de Leo Stichting bij Borculo.

Door Rob Stevens

Het gaat hier om een landelijke omgeving. Borculo ligt op 3 kilometer afstand. In de directe omgeving van deze locatie liggen 20 woningen, een middelbare school en een school voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs. "Vrijdag worden de eerste alleenstaande vluchtelingen al verwacht. Stapsgewijs zullen dat er meer worden", aldus burgemeester Joost van Oostrum afgelopen woensdag.

Die woensdag werd in de sporthal aan de Lange Dreef een informatiebijeenkomst gehouden voor de buurtbewoners en andere betrokkenen. In de zaal zaten ook raadsleden, hulpverleners en politieagenten. Communicatie-consulent Arjan van Faassen van de gemeente vertelt dat er 70 adressen van buurtbewoners zijn aangeschreven voor deze bijeenkomst.

Wat kunnen zij verwachten? Burgemeester Joost van Oostrum, een medewerker van het Centraal Orgaan asielzoekers (COA) en een klinisch kinder- en jeugdpsycholoog gaven voorlichting over de problematiek van deze kinderen en de wijze van opvang en begeleiding in Borculo. Het gaat om jongeren die al een verblijfsvergunning hebben. Het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hebben hen al uitgebreid gescreend en gesproken. Ongeveer 65% van de jongeren heeft de Syrische nationaliteit; 35% komt uit Eritrea. In deze groep zit een aantal meisjes, maar het merendeel is jongen. Allen in de leeftijd tussen 13 en 18 jaar oud. Voor de opvang en begeleiding van de amv-ers zijn twee locaties beschikbaar.

In het Fraterhuis, dat het dichtst tegen bewoning aan ligt, worden maximaal 50 meisjes gehuisvest. In de vier gebouwen aan de Lange Dreef worden maximaal 80 jongeren gehuisvest.
De boodschap van de voorlichters en bestuurders was 'dat het gewone jongeren zijn die alleen veel hebben mee gemaakt'. Jongeren die ook het liefst een normaal leven willen lijden. Op het moment dat ze 18 worden vertrekken ze uit Borculo naar een regulier asielzoekerscentrum en wordt de vrijgekomen plek opgevuld door een ander amv-er.

Daarna was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Meestal ging het om vragen die toch een zeker gevoel van onrust en onzekerheid vertolkten. "De opvanglocatie Fratershuis ligt wel erg dicht tegen de woonwijk hier aan, is dit geen inbreuk op ons woongenot?" "Waar kan ik terecht met mijn vragen en krijg ik dan wel antwoord?"


Lees verder op pagina 5