Een buurtbewoner stelt vragen. Foto: Rob Stevens
Een buurtbewoner stelt vragen. Foto: Rob Stevens Foto: Rob Stevens

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Borculo

Vervolg Voorpagina

Is mijn zoon die hier op het speciaal onderwijs zit nog wel veilig, je hoort zo veel onheilspellende verhalen. Daarom is er per slot van rekening toch ook beveiliging geregeld?" "Waarom zijn de buurtbewoners niet eerder geïnformeerd over de plannen?" "Kan ik als meisje, met al die jongens 's, avonds mijn hondje nog wel veilig uit laten?" In de antwoorden van bestuurders en begeleiding kwam aan de orde dat er veel aandacht zal zijn voor de kwaliteit van de communicatie met omwonenden: 'korte lijnen'. Omwonenden krijgen het telefoonnummer van de locatiemanager. Dat er is veel deskundige begeleiding aanwezig. Op elke groep van 10 jongeren komen twee begeleiders, 24 uur per etmaal.

Dat de aandacht komt te liggen op onderwijs, normen en waarden en het zo snel mogelijk leren van de taal. Op de hoop dat de jongeren zo snel mogelijk integreren in Borculo. En vooral dat het om jongeren gaat die veel hebben mee gemaakt, maar die uiteindelijk toch ook gewoon hetzelfde willen al de jongeren hier.

Buurtbewoners en betrokkenen gaven soms blijk van onbegrip, vaker van een gevoel van onzekerheid wat hen te wachten stond, maar meestal toch ook wel van een besef van draagvlak en gevoel van urgentie.