Wethouder Joke Pot houdt een toespraak.
Wethouder Joke Pot houdt een toespraak. Foto: Rob Weeber

't Haarhoes officieel geopend

NOORDIJK - Vrijdag heeft wethouder Joke Pot officieel het vernieuwde, multifunctionele dorpshuis 't Haarhoes in Noordijk geopend. Vooraf gegaan door een optreden van Muziekvereniging Concordia en een speech van de voorzitter van Stichting 't Haarhoes, Edwin Markink, prees de wethouder in haar toespraak het initiatief dat de leefbaarheid en sociale samenhang in het dorp moet bevorderen. Daarna werd buiten de officiële opening vervolgd met de onthulling van het naambord 't Haarhoes. Met de openingsceremonie kwam officieel een einde aan bijna 3 jaar voorbereiding, planning en bouw.

Door Rob Weeber

De geschiedenis gaat eigenlijk terug tot 2010. Toen besloot de gemeente Berkelland per 2013 de jaarlijkse subsidie ad € 18.500,00 voor de Stichting 't Haarhoes stop te zetten. Er dreigde een einde te komen aan het bestaan van het oorspronkelijke gebouw met gymzaal dat in 2000 was gerealiseerd. Twee jaar later volgde de volgende saneringsaankondiging, namelijk die van de Bibliobus. Maar Noordijk zou Noordijk niet zijn, als de Stichting Noordijks Belang en de Stichting 't Haarhoes de handen niet ineen hadden geslagen. Er werd een projectteam opgericht, bestaande uit Edwin Markink, Jos Baack, Jannie Harderwijk, Michelle Booltink en Henk Groothornte, dat de mogelijkheden onderzocht om de bestaande voorzieningen voor de leefgemeenschap te behouden. Marcel Pastoor legt uit dat ze eigenlijk de gemeente en provincie dankbaar moeten zijn. 'De opheffing van de Bibliobus werd gecompenseerd door een eenmalig retourbedrag van beide overheidsinstanties. Samen bracht dat € 60.00,00 in het laatje. Daarop hadden we de keuze om dit bedrag te investeren in wat toen nog een soort van veredelde sportkantine was of het groots aan te pakken en een volledig vernieuwd multifunctioneel dorpshuis realiseren. We hebben toen gekozen voor het laatste.'

De eerste stap was contact zoeken met Peter van Heek, eigenaar van RuraNova en coördinator van de vereniging Kleine Kernen en Dorpshuizen Gelderland. Hij heeft het projectteam geholpen met de aanvraag voor subsidies. Lastig was onder meer de administratieve procedure, waarin moest worden aangetoond dat de gehele leefgemeenschap achter de plannen stond en de realisering van nieuwbouw ten goede kwam aan diezelfde gemeenschap. Vervolgens werd een exploitatiebegroting verlangd, hoewel er op dat moment nog geen offertes binnengehaald waren. Maar ook deze hobbels werden genomen en uiteindelijk stond er een gedekte begroting van slecht. € 350.000,00, grotendeels opgebracht dankzij de gemeente Berkelland, provincie Gelderland, VSBfonds en het Oranje Fonds. Maar niet minder belangrijk waren alle hoofdzakelijk lokale ondernemers en bedrijven die of om niet of tegen een gereduceerd uurtarief hun steentje hebben bijgedragen. Zo zijn alle bouwgerelateerde kosten, zoals architektkosten, kosten voor de vergunningen en regiekosten voor de bouw, om niet gebeurd.

Pastoor benadrukt dat alle opbrengsten zijn opgegaan aan de bouw en niet aan randzaken. 'We zijn in principe binnen budget gebleven, hoewel we de reparatie van het dak niet hadden voorzien. Dit is ten koste gegaan van de geplande zonnecollectoren. Verder hebben we tijdens de bouw besloten om vloerverwarming op de benedenverdieping aan te brengen. We zien echter nu al de meerwaarde van deze beslissing.'

Wie het gebouw binnenstapt komt daadwerkelijk in een multifunctionele, hypermoderne, maar zeer zeker ook gezellige ruimte binnen. De moderne keuken biedt plaats aan kooklessen, de Dorpsböke is desgewenst af te scheiden van de rest van de benedenruimte, de eerste verdieping biedt gelegenheid voor vergaderingen en workshops en de overloop naast de vide staat zichtbaar in verbinding met de sporthal. Verder worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor de kinderen, genaamd Peuterwerk, Kinderwerk en Tienerwerk. Het is met recht een centrale ontmoetingsplek voor en door alle inwoners van Noordijk. Of, zoals Peter van Heek het zo treffend uitdrukt in zijn bijdrage in het boekje "Uitnodiging", door het "Samen zelf doen". In de wereld van de zich terugtrekkende overheden zou dit voor iedereen het nieuwe motto moeten zijn.