Het winnaarspodium met (vlnr) Jan Krooshof, Tobi Brinkman en Harry Ulden. Foto: Rob Weeber.
Het winnaarspodium met (vlnr) Jan Krooshof, Tobi Brinkman en Harry Ulden. Foto: Rob Weeber. Foto: Rob Weeber

Haantjesgedrag in Neede

NEEDE - Zondag 18 oktober jl. werd de jaarlijkse hanenkraaiwedstrijd in Neede gehouden. In het sfeervolle onderkomen van Speeltuinvereniging De Berg zaten deelnemers en toeschouwers in spanning naar de hokken te kijken of de hanen er wel zin in hadden. Traditioneel is het een wedstrijd tussen de Needse Pluimvee- en Konijnenfokvereniging (NPV) en hun Goorse en Twellose evenknieƫn, zij het dat Twello er dit keer niet bij was.

Door Rob Weeber

De spelregels van de wedstrijd zijn simpel. Alle deelnemers, er waren er deze ochtend 10, strijden in 4 rondes van 15 minuten om de meeste 'kraaien'. Iedere ronde wordt door de jury bijgehouden hoeveel keer elke haan kraait en iedere uithaal betekent een erwt in een bekertje. Na afloop van in totaal een uur gekraai worden de erwtjes geteld en is bekend wie er het predicaat 'haantjes de voorste' verdient.

Wedstrijdleider Dinant Rohaan van de NPV legt uit dat het niet mogelijk is om een haan op commando te laten kraaien. 'Het is zeker geen kwestie van onder de veren kietelen. Hanen kraaien eigenlijk de gehele dag door en reageren vooral op elkaar. Maar de grootste kans op een concert is 's-ochtends. Zodra het licht wordt krijgt de haan energie. Hij wil dan zijn territorium afbakenen en begint te kraaien. Dan is het ook oppassen voor de hennen, want die worden stuk voor stuk bezocht door de haan.'
Wie het verhaal aanhoort, begrijpt nu ook waarom de hokken voor iedere wedstrijdronde afgesloten blijven. Men hoopt zo de natuur na te bootsen en het natuurlijk gedrag van de haan te stimuleren. Daarnaast staan in de naastgelegen ruimte de reservehanen, iedere deelnemer mag per ronde een andere haan inzetten, die hopelijk met hun gekraai de wedstrijdhanen tot reactie aanzetten.

Toch gaat het die ochtend volgens Rohaan puur om de gezelligheid en de traditie. Het is een ludiek evenement voor de fokkers. Hij legt verder uit dat de beste kraaihanen krielhanen zijn, zoals de Hollandse Kriel en de Twentse Kriel. Maar ook voor hanen geldt dat ze er wel eens geen zin in hebben. In sommige hokken bleef het 15 minuten lang akelig stil, nul punten dus voor het scorebord. De meeste erwten rolden in ronde nummer drie. Daarin werd in totaal 221 keer gekraaid door alle deelnemers ofwel zo'n 1,5 keer per minuut per deelnemer. Het individuele record stamt uit 1982, toen de winnende haan over alle rondes 67 keer kraaide. Dit record werd dit jaar niet gebroken. De teller bleef steken op 55. De Needse wisselbekeker ging ook dit jaar weer naar Goor. Winnaar met 55 uithalen werd de Twentse Kriel van Tobi Brinkman. Tweede werd de Twentse Kriel van Goorenaar Harry Ulden, de winnaar van vorig jaar. De haan kraaide 49 keer. Derde werd de Hollandse Kriel van Needenaar Jan Krooshof met 42 keer. Net zoals vorig jaar ging de wisselbeker dus wederom naar Goor, maar gelukkig is er op korte termijn revanche mogelijk. Volgende maand namelijk wordt de wedstrijd in Goor gehouden. Een ding is in ieder geval zeker, niemand zal kunnen zeggen dat daar geen haan naar kraait.