Marianne Appels. Foto: Bas Weetink
Marianne Appels. Foto: Bas Weetink Foto: Bas Weetink

Oude Meesters van Nu

BERKELLAND - Oude meesters van nu is een kunstzinnig boekje, waarin 14 hedendaagse Achterhoekse kunstschilders zijn geportretteerd in woord en beeld. Het bijzondere aan dit boekje is de knipoog naar het verleden door de deelnemers in de stijl van Rembrandt te fotograferen. Samen met een van hun favoriete kunstwerken en een stukje levensverhaal ontstaat er aldus een mooi beeld van bevlogen kunstenaars. In de komende acht weken brengt Achterhoek Nieuws een serie portretten van hedendaagse kunstschilders die een binding hebben met de Kunststichting Berkelland Art. De variëteit in hun toegepaste techniek en gekozen onderwerpen laat duidelijk zien dat er veel passie, maar vooral ook heel veel talent aanwezig is dat absoluut meer uitgedragen mag worden. Wellicht heeft dit initiatief een gunstige invloed hierop. Vandaag is de vijfde in de serie van 8:

Tekenaar en kunstschilder Marianne Appels

Men zegt wel eens "het is geen kunst om kunst te maken", maar ik zeg "het is een KUNST om er KUNST in te zien".

Marianne Appels-van der Burgt (1954) stond na de middelbare school voor de keuze, tekenen of sporten. Zij koos voor het laatste en ging naar de ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) in Tilburg. Lesgeven, trainen, trainingen geven en coachen van handbalteams vormden jarenlang haar werk. Maar zoals later bleek, was toen haar creatieve aanleg al latent aanwezig.

Zij trouwde, kreeg twee kinderen en verliet de actieve sportwereld. Haar passie voor sport echter voorkwam een gehele uitstap. Ze bleef betrokken door haar nieuwe uitdaging in de vorm van sportmassage, klassieke massage e.a. massagevormen. In 1996 verhuisde ze naar de Achterhoek en startte in Eibergen een kleine massagepraktijk met vooral ook babymassage. In 2007 besloot zij uit gezondheidsreden hiermee te stoppen.

Een jaar eerder was zij al begonnen met tekenen en schilderen en na de praktijk had ze meer tijd voor haar creatieve kant. Tussen 2009 en 20013 volgde zij lessen bij Dennis Sierhuis. Hij leerde haar omgaan met verschillende materialen zoals (kleur)potlood, pastelpotlood, acryl, ecoline en olieverf. Deze brede opleiding gaf haar duidelijkheid en inzicht over haar voorkeur voor bepaalde materialen, waaronder het kleurpotlood. Ze heeft geen voorkeur voor tekenen of schilderen en is veelzijdig. Dat maakt het wel eens lastig om een eigen stijl te ontwikkelen, maar inmiddels is haar werk volgens ingewijden duidelijk herkenbaar.
Haar werk is zeer uiteenlopend. Het is kleurrijk, soms met een contrast, abstract of intuïtief, maar haar voorkeur gaat uit naar portretten. Haar schilderijen zijn in acryl of olieverf uitgewerkt, haar tekeningen veelal met potlood en kleur- of pastelpotloden. Het hieronder afgebeelde werk is getiteld "gepokt, gemazeld, gekerfd, gegriefd en geliefd".

Marianne is voornamelijk autodidactisch en vooral op zoek naar zelfontwikkeling. Dat betekent veel kijken, goed luisteren en vooral uitproberen. Dat laatste heeft ze binnen de Kunstkring BArt gevonden. "Hoewel ik aanvankelijk geen lidmaatschap van een vereniging zag zitten, heb ik me na twee keer vragen in 2010 toch laten overhalen om lid te worden.

In ieder geval heb ik er geen spijt van. Door de werkbesprekingen en thematische opdrachten leer je anders kijken naar je eigen en naar andersmans werk. Uiteindelijk stimuleert dit de eigen ontwikkeling. Ik zoek naar een eigen vorm, maar ben wel veelzijdig. Dit zie ik als een voordeel, hoewel mijn werk soms niet direct herkenbaar is."
Zij ondertekent haar werk met M.v.d.B. (Marianne van der Burgt), haar meisjesnaam. Haar werk is te zien in haar eigen galerie Arterhoek in de J.W. Hagemanstraat in Eibergen. Ze biedt daar ook de mogelijkheid voor andere (amateur) kunstenaars om eens anders met hun werk naar buiten te treden. Het is dus niet alleen voor BArt leden. De galerie is alleen op vrijdag en zaterdag geopend. Bezoekers kunnen vrijblijvend binnenlopen, kunst bekijken en van kunst genieten.

Naast de eigen galerie heeft ze ook een website, www.marianne-appels.com .


Oude meesters van nu is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met 14 oude meesters van nu bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs is € 10.

Gepokt, gemazzeld, gekerfd, gegriefd en geliefd. Foto: Bas Weetink.