Na 27 jaar neemt Wim Gudde afscheid van De Kraanvogel. Foto: Jan Hendriksen.
Na 27 jaar neemt Wim Gudde afscheid van De Kraanvogel. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Wim Gudde neemt afscheid van De Kraanvogel

Kranenburg - "Leren doe je overal, maar in het bijzonder op school. Samen met collega's, ouders en anderen heb ik op De Kraanvogel geprobeerd in te spelen op de specifieke mogelijkheden en behoeften van de schoolomgeving. We hebben die proberen te verrijken met aangepast onderwijs en lessen, met mooie speelplekken, met kampen, sportdagen, speurtochten, excursies, vieringen en bezoeken aan musea, met deelname aan allerlei plaatselijke activiteiten, met schooltuintjes en met onze inzet bij acties voor minderbedeelden.

Door Jan Hendriks

Zo kan onderwijs een aantrekkelijke en solide basis bieden en is het een prachtig instrument om bij te dragen aan de ontwikkeling en daarmee aan het welbevinden van grote groepen mensen. Ikzelf heb met plezier veel jaren in dat wereldje mogen werken." Met deze woorden besluit Wim Gudde het interview. Na een periode van 27 jaar vol enthousiasme en gedrevenheid als directeur van basisschool De Kraanvogel werkzaam te zijn geweest neemt Wim Gudde (65) afscheid om van zijn pensioen te gaan genieten. Ter gelegenheid hiervan biedt het bestuur van De Kraanvogel Wim Gudde vrijdag 30 oktober van 19.30 tot 22.00 uur een afscheidsreceptie aan in de gymzaal van De Kraanvogel.

Geboren op een boerderijtje, woonde en werkte Wim Gudde de eerste 37 jaar van zijn leven in Nieuw-Dijk. Eind 1987 solliciteerde hij in Kranenburg en werd Wim benoemd aan De Kraanvogel. Natuurlijk verander je de aard van een beestje niet zomaar, dus al gauw was Wim ook in het Kranenburgse weer actief. "Binnen de school, die weliswaar nieuw maar met 37 leerlingen toch wel heel klein was, wilden we ons best doen zo goed mogelijk onderwijs te geven. Zeker ook voor de kinderen die net dat extra steuntje in de rug nodig hadden. Ik moest me verdiepen in het onderwijs aan een combinatiegroep 6/7/8 en directeur zijn. We wilden met de school ook een levend deel van de plaatselijke gemeenschap vormen. Zo speelden we bijvoorbeeld onze rol bij plaatselijke aangelegenheden als de aanleg van het fietspad langs de Ruurloseweg en de oprichting van een peuterspeelzaal", zo blikt Wim terug op zijn eerste jaren in Kranenburg.
Wim: "We konden veel leerlingen extra begeleiding bieden. Daarnaast denk ik dat de school voor 'Kranenburg en omstreken' zoals de officiƫle titel luidt, heeft bijgedragen aan goede verstandhoudingen in het algemeen en zeker aan die tussen de verschillende buurtschappen. Helaas is het me niet gelukt de periode helemaal af te maken. Na het overlijden van onze dochter Marije en een anonieme aantijging van enkele ouders raakte ik de regie kwijt en kwam ik onder behandeling van GGNet. De bedrijfsarts achtte een herintrede daarna niet meer zinvol. Gelukkig heb ik de zaken nu wel weer een beetje op de rit."Natuurlijk is het onderwijs in al die jaren veranderd, het beweegt mee op de golven van de maatschappij. "De wereld bleek echter veel groter dan de grenzen van Nieuw-Dijk en aan dat goede geheugen heb ik nog maar weinig, want de eerste de beste smartphone hoest meteen elk gewenst feitje op. Maar onderwijs blijft ook een beetje hetzelfde: 'Weer samen naar School' en 'Passend Onderwijs' sloten en sluiten vrijwel naadloos aan bij mijn studie destijds en bij datgene wat ons op De Kraanvogel altijd al voor ogen stond."