De 47 kilometer lange route ging voor tachtig procent over onverhard terrein. Foto: Jan Hendriksen.
De 47 kilometer lange route ging voor tachtig procent over onverhard terrein. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Record deelname Off Road Rit Motorclub Ruurlo

Ruurlo – Tot ver richting Ruurlo stonden de auto's met aanhangwagens en (bedrijf)bussen in de berm langs de parallelweg van de Groenloseweg geparkeerd. De toeloop van off-the-road rijders was zondag zo groot dat Motorclub Ruurlo een absoluut record kon noteren. Onder leiding van secretaresse Dinie Stegeman kwam het inschrijfbureau bij café Mentink tot 909 deelnemers. Grotendeels motoren maar ook enkele tientallen quads waren van de partij.

Door Jan Hendriksen

De omstandigheden waren zondag perfect. Een prachtige najaarszon zorgde mede daarom voor een record deelname. "En ook had het effect dat de jaarlijkse rit in Lichtenvoorde veertien dagen geleden werd afgelast omdat alle landerijen nog niet ter beschikking waren", zo verklaarde Dinie Stegeman. Met ruim 900 deelnemers zit MC Ruurlo met dit aantal organisatorisch aan haar maximum. "Om het beheersbaar te houden is dit aantal echt het maximum", zo verklaart voorzitter Henk Bannink van MC Ruurlo.
De club maakt voor de 47 kilometer lange route door het Ruurlose Broek gebruik van de landerijen van enkele tientallen land- en tuinbouwers. Dinie Stegeman: "Zonder hun spontane medewerking was deze rit dan ook niet mogelijk. Daarvoor zijn we ze zeer dankbaar." Kris kras door het Ruurlose Broek voerde de route. "En die was prachtig", zo concludeerde Peter Masselink uit Vragender die met een aantal motorvrienden op de parkeerplaats onder het genot van een flesje bier nageniet van de rit. Ruurloër Rob de Weerdt (44) was normaliter zondag ook op zijn Suzuki SZR 400cc viertakt gestapt. Maar hij stond licht geblesseerd aan zijn knie naar de verrichtingen van de rijders bij Loonbedrijf Sturris te kijken.
"Zaterdag ben ik gevallen tijdens de off-the-roadrit in Vorden. De knie is te pijnlijk om vandaag deel te nemen. En daar baal ik best wel van. Want al mijn motormaten crossen rond." Intussen komt een van de rijders op de Slootsdijk bijna in aanraking met een automobilist. De off-roadrijder komt net iets te enthousiast vanaf een maïsveld de weg opgereden. Voorafgaande aan de rit werd steekproefsgewijs geluidsmetingen gedaan. Motoren en quads met meer dan 94 decibel mochten niet van start gaan.

Toezicht
Voorzitter Henk Bannink van MC Ruurlo liet na afloop weten dat men komende zondag nadrukkelijk toezicht houdt op de route die zondag was uitgezet. "Het gebeurt tegenwoordig te vaak dat er na afloop illegaal over het parcours wordt gereden. Mochten we rijders betrappen dan wordt er door ons aangifte gedaan van illegaal rijden. Op deze manier maken we een statement. Want deze rijders verpesten het voor alle goedwillende rijders. En dat moeten we met ons allen niet willen."