De wensboom met links begeleidster Josien Lansink en cliënt Mart en rechts cliënten Roy en Jasper (rolstoel). Foto: Rob Weeber.
De wensboom met links begeleidster Josien Lansink en cliënt Mart en rechts cliënten Roy en Jasper (rolstoel). Foto: Rob Weeber. Foto: Rob Weeber

Tweede Beursvloer Berkelland in teken van Make-A-Wish

BERKELLAND - Op 5 november wordt in het gemeentehuis van Berkelland de 2e Beursvloer Berkelland gehouden, van 16.00 tot 18.00 uur. Na het succes van vorig jaar is initiatiefneemster Marleen Stapelbroek van de Berkellande Uitdaging met alle betrokkenen al maanden hard bezig om er weer een groots spektakel van te maken.

Door Rob Weeber

Nieuw dit jaar is dat er extra aandacht wordt geschonken aan de Stichting Make-A-Wish. Matchgroeplid van de Berkellandse Uitdaging Geertje Wagenaar legt uit hoe dit idee tot stand is gekomen. "Ik ben als ouder betrokken bij de Da Vinci basisschool in Borculo die een wensvraag bij de Berkellandse Uitdaging had ingediend. Binnen de matchgroep hebben we de aanvraag bekeken en geconcludeerd dat er vast wel meer scholen zijn die wensen hebben. Zo zijn we op het idee gekomen om een wensboom op de Beursvloer neer te zetten, waarin alle wensen van de leerlingen van alle basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs uit Berkelland hangen. Tijdens de beursvloer komen dan hopelijk vraag en aanbod bij elkaar. Maar gaandeweg het proces hebben we ons ook gerealiseerd dat er niet alleen gezonde kinderen zijn die een wens hebben, maar ook zieke kinderen. Zo zijn we bij de Stichting Make-A-Wish uitgekomen. Als maatschappelijk betrokken organisatie willen we ook hier graag aandacht aan besteden, zij het dat we voor hen geen wensen realiseren, maar wel de mogelijkheid bieden om de stichting geldelijk te ondersteunen."
Om het ideële karakter van het geheel te onderschrijven, heeft de Berkellandse Uitdaging Estinea gevraagd om de boom te ontwerpen. Estinea is een organisatie die in de Achterhoek en Twente mensen met een lichamelijke en verstandelijke beperking helpt met oplossingen rondom wonen, werken en leren. In de werkplaats bij de Mallumse Molen in Eibergen wordt hard gewerkt aan de boom. Wie de ruimte betreedt, ziet louter enthousiaste cliënten die naar hartenlust zagen en timmeren. Begeleidster Josien Lansink is erg blij met de aanvraag. Het past volgens haar perfect bij de eigen organisatie die ook op het maatschappelijk vlak bezig is. Zij begeleidt per dag zo'n 11 cliënten in Eibergen die zich graag met houtbewerking willen bezig houden. De meeste cliënten wisselen hun activiteiten af op verschillende locaties, maar er zijn er ook die het liefst alleen maar met hout werken. Een deel van het materiaal voor de boom komt uit eigen middelen en een deel is afkomstig van de gemeente.
Alle scholen hebben inmiddels de oproep gehad om hun wensen in te dienen en 5 daarvan hebben hun wensen al ingediend. Indien er scholen zijn die de oproep onverhoopt niet hebben ontvangen, dan kunnen ze zich alsnog opgeven via de link http://berkellandseuitdaging.nl/activiteiten-2/make-a-wish-tree/. Iedere school mag maximaal 5 leerlingenwensen indienen.