Ondernemers Estrella van Liere (l) en Regine ter Braak. Foto: Rob Weeber.
Ondernemers Estrella van Liere (l) en Regine ter Braak. Foto: Rob Weeber. Foto: Rob Weeber

Witte vlek in Neede gevuld

NEEDE - De Borculoseweg in Neede blijft zich ontwikkelen tot een van de betere ondernemersstraten. Met de facelift van een van de markantste gebouwen in het dorp, gekscherend wel de Stroetkoepel genoemd, wordt er definitief een begin gemaakt met een nieuwe invulling die past in het vernieuwde straatbeeld. Twee lokale ondernemers, Estrella van Liere van MADEBY eetbeleving en Regine ter Braak van R-kwadraat Imago en Styling, zochten al langer naar een zakelijk adres buitenshuis, waar ze bovendien hun visie op ondernemerschap kwijt konden. Vanaf 6 november is het zo ver, dan opent Studio 16 haar deuren.

Door Rob Weeber

Met de komst van dit nieuwe initiatief, krijgt ondernemen op niveau in Neede een nieuwe impuls. De dames zijn zeer gedecideerd over hun manier van zaken doen. "Wat ontbrak in Neede, was een zakelijk ontmoetingscentrum, een multifunctionele ruimte waar zowel bedrijven als particulieren activiteiten kunnen uitoefenen", aldus Ter Braak. 'Ondernemers kunnen hier bijvoorbeeld vergaderen, een bedrijfsactiviteit organiseren of gewoon afspreken met hun klant. ZZP'ers bijvoorbeeld hoeven dan niet hun thuiskantoor te gebruiken of naar een horecagelegenheid uit te wijken, waar minder rust en privacy is. Voeg daar een perfecte kop koffie en een warme, stijlvolle ambiance aan toe en je hebt een mooi ingrediƫnt voor zaken doen op niveau."

Het nieuwe multifunctionele centrum sluit ook naadloos aan bij de reeds bestaande eigen ondernemingen. De nieuwe ruimte is zowel geschikt voor evenementen op het gebied van eetbeleving als voor workshops zoals al door R-kwadraat worden georganiseerd. De professionele keuken bijvoorbeeld leent zich uitstekend voor private diners, kookworkshops of kookclubs. Van Liere benadrukt echter dat ze geenszins de concurrentie aan wil gaan met de bestaande horeca. "Als de gasten hier de lunch of het diner gebruiken, dan is het altijd in combinatie met een activiteit. Wij zoeken juist de verbinding met het lokale en regionale bedrijfsleven. Samen kunnen we iets moois opbouwen en dat betekent ook dat je elkaar wat moet gunnen. Niet voor niets hebben we betrouwbare partners aan ons kunnen binden, waaronder Bakkerij Stroet, Beukenhorst koffie, Electroworld Neede, Heinneman Reinigingstechniek, Haran Houtbewerkers en NEFF apparatuur. Voorop staat absoluut het zakendoen met een glimlach, de klanten verrassen met aandacht voor de details. Dus geen slecht functionerende apparatuur of haperende internetverbinding in geval van een vergadering of bijeenkomst."
De eerste activiteiten staan al gepland. Op 24 november 19.00 uur is er een baristaworkshop voor de perfecte espresso en cappuccino met tips en trucs van Barista Floor Jager. Op 14 november is er de kledingruil met R-kwadraat onder het motto 'shop till you drop'.


Leerlingen worden 'Superboer'

REKKEN - Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) Oost-Achterhoek houdt op vrijdag 30 oktober een 'Superboer'-dag op de boerderij van familie Groot Wassink in Rekken. Tijdens deze dag krijgen circa 180 basisschoolleerlingen van groep 5 en 6 een rondleiding op het melkveebedrijf. De excursie is opgedeeld in verschillende stationnetjes, waaronder: kalveren, melkkoeien, melkput, voer en grondboring.

Voordat de Superboer dag van start kan gaan werken de leerkrachten op school aan een lessenpakket. Na het geven van lessen over de kringloop van de koe, soorten vee en grondsoorten hebben de kinderen een basiskennis om deel te nemen aan de excursie. Ze gaan het op deze dag in het echt 'beleven'. Na afloop ontvangen alle kinderen het diploma voor 'Superboer'! Het project is opgezet omdat de initiatiefnemers van AJK Oost-Achterhoek merken dat jeugdigen steeds minder betrokken zijn bij de landbouwsector.


PCOB actief op vele terreinen

NEEDE - Door de bezuinigingen op de zorg, het sluiten van zorginstellingen en het ideaalbeeld van zo lang mogelijk thuis blijven wonen, komen toch steeds meer 50-plussers in een isolement te zitten.Kinderen wonen vaak niet in de buurt van de ouders, buren zijn zelf al afhankelijk van hulp, of ze doen al veel aan vrijwilligerswerk. De PCOB Neede heeft een speciale werkgroep die zich met deze zaken bezighoudt, met als doel knelpunten via lokale en landelijke overheden op te lossen.

Naast de belangenbehartiging van de 50 plussers is de Needse PCOB op vele terreinen actief. Ongeveer 60 van de ruim 250 leden zijn actief bij de activiteiten betrokken, in bijvoorbeeld de programmacommissie, culturele commissie, sportieve werkgroep, werkgroep omzien naar elkaar, enzovoorts. Kortom een grote betrokkenheid van de leden. Dit blijkt ook uit de maandelijkse opkomst bij de ledenbijeenkomsten: gemiddeld meer dan 75 leden.
De Needse PCOB heeft leden afkomstig uit de voormalige gemeenten Neede en Borculo en de kerkdorpen Haarlo, Geesteren en Gelselaar. De bijeenkomsten worden steeds aangekondigd in de lokale pers. Ze zijn elke tweede dinsdag van de maand in gebouw Diekgraven in Neede.