Leden van de Achterhookse Folkloredansers in vol ornaat in voorbereiding op de '8terhook Food Festival. Foto: Jan Hendriksen
Leden van de Achterhookse Folkloredansers in vol ornaat in voorbereiding op de '8terhook Food Festival. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Folkloredansers hebben nadrukkelijke rol tijdens '8erhoeks Food Festival'

Ruurlo – Nadat het speciaal vetgemeste varken aan de ladder is gehangen, komt de buurt bewonderen hoe dik het spek is van het varken. De buurman wordt volop geprezen voor dit vakmanschap: reden om daar een borreltje op te drinken. De ambachtelijk slachter snijdt de onderdelen van het varken in stukken. Daarbij gaat niets verloren. Van alle delen van het varken worden de lekkerste producten gemaakt. De vrouwen zijn ondertussen druk in de weer om er lekkere leverworst, bloedworst of balkenbrij van te maken. Zie hier het ritueel van het echte 'huusslachten' zoals dat vroeger op het platteland op menige boerderij plaatsvond en waarbij een nadrukkelijke rol was weggelegd voor de 'huusslachter'.

Door Jan Hendriksen

Zaterdag 7 november 'spelen' de leden van de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo dit ritueel zo authentiek mogelijk na tijdens het eerste '8erhoeks Food Festival' dat bij pannenkoekboerderij De Heikamp plaatsvindt. "November is op de kalender van oudsher de 'slachtmaand'. En daarom beelden wij als folkloristen dit ritueel uit. Want naast onze dansen willen we als folkloristische dansgroep ook andere aspecten van de folklore nadrukkelijk uitdragen. Het '8erhoeks Food Festival' wordt een afwisseling van eigentijds hip en authentieke folklore met als belangrijk kenmerk de ouderwetse gezelligheid", zo verklaart Herman van den Berg namens de Achterhookse Folkloredansers. De winter staat weer voor de deur. Bij uitstek de tijd dat iedereen druk in de weer is om het boerenland winterklaar te maken. De geoogste producten worden zodanig bewaard dat men er de winter mee door kan komen. In de boerenkeuken is het een drukte van jewelste. Ook de witte en rode kool moet worden versneden en geconserveerd in de Keulse pot. De laatste producten van het 'höfken' worden klaargemaakt voor de weck. Herman van den Berg: "En ook dat gebeuren beelden we uit tijdens het festival."
Vorig jaar organiseerden de Achterhookse Folkloredansers begin augustus een historische Oogstdag rondom De Heikamp. Dit jaar wilden we het op een totale andere boeg gooien. En dat is naar onze mening goed gelukt."

Hoogstandjes
Tijdens het '8erhoeks Food Festival' worden culinaire hoogstandjes gecreëerd van pure streekproducten door chef Rob Weijers van De Heikamp in samenwerking met Wiljo Kuenen van de Lekker Eten Winkel uit Ruurlo. Vergeten gerechten worden op originele wijze als kleine hapjes gepresenteerd. Men kan alles proeven. Ook kan men, als men raadt wat men eet, een volledig verzorgd uitje winnen. "Men kan zien waar de producten vandaan komen en hoe ze geoogst en bereid worden. Zo is er een ambachtelijke slager, imker, wijnboer/maker, bierbrouwer, molenaar, palingroker en wordt het graan op de ouderwetse wijze gedorst en gemalen door de Oldtimergroep De Stobbe uit Ruurlo. "We willen in eerste instantie een verrassend festival zijn, kleinschalig van opzet, maar wie weet hoe van het een het ander kan komen" aldus Van den Berg.

Gratis
Naast het culinaire gebeuren vinden er ook diverse optreden plaats van onder meer een streetdance groep en de Achterhookse Folkloredansers zelf. En voor de jongsten worden authentieke kinderspelen gehouden. Het festival begint zaterdag 7 november om 11.00 uur en wordt om 17.00 uur afgesloten. De toegang is gratis.