Kunstenares Inge Zwolle. Foto: Bas Weetink.
Kunstenares Inge Zwolle. Foto: Bas Weetink. Foto: Bas Weetink

Oude Meesters van Nu

BERKELLAND - Oude meesters van nu is een kunstzinnig boekje, waarin 14 hedendaagse Achterhoekse kunstschilders zijn geportretteerd in woord en beeld. Het bijzondere aan dit boekje is de knipoog naar het verleden door de deelnemers in de stijl van Rembrandt te fotograferen. Samen met een van hun favoriete kunstwerken en een stukje levensverhaal ontstaat er aldus een mooi beeld van bevlogen kunstenaars. In de komende acht weken brengt Achterhoek Nieuws een serie portretten van hedendaagse kunstschilders die een binding hebben met de Kunststichting Berkelland Art. De variëteit in hun toegepaste techniek en gekozen onderwerpen laat duidelijk zien dat er veel passie, maar vooral ook heel veel talent aanwezig is dat absoluut meer uitgedragen mag worden. Wellicht heeft dit initiatief een gunstige invloed hierop. Vandaag is de zevende in de serie van 8:

Realistisch kunstschilder Inge Zwolle

'Kunst is als iets moois om naar te kijken, kunst is om aan het denken te worden gezet, kunst confronteert, kunst ontroert, kunst schuurt (is ongemakkelijk)....
Kunst is zoveel, zowel voor de maker als voor de kijker!'

Inge Zwolle (1961) heeft altijd al passie gehad voor kunst en vormgeving. Het was voor haar omgeving dan ook geen verrassing dat ze na haar middelbare school naar de kunstacademie ging. Het werd Arnhem, waar ze de richting grafische vormgeving koos. Door een verhuizing naar Brabant echter, kon ze deze opleiding niet voltooien, waarna ze zich aanmeldde bij de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven.
Al vrij snel verhuisde ze naar Friesland en door veranderingen in haar gezinssituatie koos ze ervoor om tijdelijk minder praktiserend met kunst bezig te zijn. Pas toen ze later in de Achterhoek neerstreek, was er weer volop ruimte om zelf actief met kunst aan de slag te gaan. De tijdelijke onderbreking echter heeft haar interesse in kunst geenszins verflauwd. Ze bezoekt nog steeds regelmatig tentoonstellingen en galeries en vorig jaar heeft ze de Academie voor Realistische Schilderkunst Art Partout afgerond. Inmiddels is ze aan haar tweede specialisatiejaar begonnen.
De Academie onderwijst de fijnschildertechniek in navolging van de traditie van de oude meesters.
Haar techniek kon worden aangeduid met 'verfijnd realisme' en is naar eigen zeggen bij uitstek geschikt voor het stilleven. Dit genre belichaamt voor haar de schoonheid en eenvoud van de realiteit. Ze schildert met olieverf op paneel van verschillende groottes. Hoewel ze de realiteit nastreeft, ziet ze voldoende mogelijkheden voor eigen compositie en inbreng. Ze heeft daarbij een voorkeur voor niet-complexe beelden die ze probeert in een sfeervol ontwerp te vangen. Naast het verfijnd realisme bijvoorbeeld lonkt ook het magisch realisme, de kwinkslag en knipoog naar de werkelijkheid, zonder deze overigens geweld aan te doen.
Het afgebeelde stilleven is bij uitstek een bewijs van haar verfijnde schildertechniek. Het is een zeer nauwgezette, realistische weergave van Russische tomaten tegen een egale achtergrond. Door dit contrasterend kleurgebruik straalt het geheel rust uit.

Inge is nog niet zo lang lid van Kunstkring BArt, moet haar draai nog enigszins vinden, maar maar voelt zich desondanks al heel erg verbonden. 'Het is fijn om met een aantal kunstenaars verenigd te zijn, om elkaar te versterken (naar de buitenwereld), elkaar te enthousiasmeren, elkaar feedback te geven en elkaar suggesties te geven (op allerlei vlakken). Daarnaast is het natuurlijk gezellig om elkaar eens in de zoveel tijd te ontmoeten. Als kunstenaar ben je vaak alleen bezig en is het fijn om contacten te hebben!!'
Inge exposeert regelmatig. Haar werk was het afgelopen jaar onder ander te zien tijdens de Kunstroute van Lochem (Huis Verwolde), Kunstroute Dalfsen, Kunstmarkt Bathmen, Kunstmarkt Ahaus en heel recent tijdens Kunstmoment Diepenheim. Geïnteresseerden kunnen ook altijd terecht (op afspraak) in haar atelier in Barchem. Informatie over de kunstenaar en haar werk zijn te vinden op: www.ingezwolle.nl.


Oude meesters van nu is een initiatief van fotograaf Bas Weetink (www.basweetink.nl) en schrijver/uitgever Rob Weeber (www.vanatoto.com). Belangstellenden kunnen het boekje met 14 oude meesters van nu bestellen via rob@vanatoto.com. De prijs is € 10

Werk van Inge Zwolle. Foto: Bas Weetink.