Kunstschilder Ida Roekevich voor een van haar kleurrijke olieverfdoeken. Foto: Rob Weeber.
Kunstschilder Ida Roekevich voor een van haar kleurrijke olieverfdoeken. Foto: Rob Weeber. Foto: Rob Weeber

Klank, Kunst en Kerk

HAARLO - Klank en kunst in een kerkgebouw, niets lijkt meer vanzelfsprekend dan dat. Alle drie de K's hebben als gemeenschappelijk thema dat het mensen samenbrengt, engageert, emotioneel raakt en verbindt. En dat is precies wat de Haarlose kunstenares Ida Roekevisch en Ellis Frans van de Stichting Frans & Kapma Foundation voor ogen hebben met hun jaarlijkse event. Na het succesvolle maan-event in 2014, is er dit jaar voor het thema 'Klanken ontmoeten Kunst' gekozen. De uitwerking is een concertavond in combinatie met een duo-expositie van twee kunstschilders op 14 november. De klank wordt vertegenwoordigd door de klezmerband Di Mechaje en de kunst door de schilderijen van de in 2007 overleden aquarellist Ap Dekkers en van Ida Roekevisch zelf. De kerk vormt de plaats van samenkomst, de Kluntjespot in Haarlo.

Door Rob Weeber

De combinatie muziek en kunst is voor Roekevisch vanzelfsprekend. Net zoals kunst ontroert muziek ook. Ze vindt er bovendien diepgang in. Vanuit die gedachte is ze op zoek gegaan naar de passende muziek voor de expositie en kwam zo uit bij de klezmerband Di Mechaje. Deze muziek heeft iets mystieks voor haar en brengen emoties tot leven. Hun repertoire omvat louter Jiddische liedjes en is afwisselend melancholisch, vrolijk en opzwepend. "Juist de emotionele kracht van muziek is voor mij erg belangrijk", aldus Roekevisch. "Ik probeer dat ook in mijn schilderijen te leggen. Mijn werk is zeer kleurrijk en heeft een fantasievolle, wat naïeve uitstraling. Maar als je goed kijkt, dan zit er altijd een maatschappelijke boodschap in. Het geeft mijn kijk en vaak ook mijn kritiek op de huidige samenleving weer. Bij ieder schilderij hoort een verhaal, een uitleg. Ik ben wars van regels en wil dus ook volledig onafhankelijk kunnen schilderen. Ik zal niet gauw een doek op bestelling maken, zeker niet als daarmee mijn vrije keuze voor de uitvoering wordt ingeperkt."

De andere tentoongestelde schilderijen betreffen de aquarellen van de in 2007 overleden kunstenaar Ap Dekkers. Dit is mogelijk gemaakt door de Stichting Frans & Kapma-Foundation van Ellis Frans en haar man. Hun foundation is erg begaan met kunstenaars en legt zich toe op het behoud van kunst van overleden kunstenaars. Wie hun website leest, begrijpt beter de band die Roekevisch met Ellis Frans heeft. "Kunst en kunstenaars zijn een bron van inspiratie, kracht en vernieuwing, halen vaststaande feiten van hun voetstuk, zetten de gevestigde orde op z'n kop, leven zich zonder schroom uit in hun fantasieën en zorgen niet zelden voor een stuk maatschappelijke bewustwording." De Foundation heeft recent als eerste project de werken van Ap Dekkers geschonken gekregen en het is hun doel om met de kerncollectie regelmatig te exposeren. In zijn leven stond de aquarellist Ap Dekkers bekend als veelzijdig en vernieuwend en hij was een veel geprezen kunstenaar. Hij schilderde landschappen, tuinen, stillevens en portretten en gebruikte soms veel water. Daardoor vloeiden de waterige kleuren mooi in elkaar over en kregen zijn werken een wat romantische uitstraling, zonder overigens de helderheid van de afbeelding geweld aan te doen.

Het concert is op 14 november in de Kluntjespot, Wolinkweg 19, Haarlo. Inloop is vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 inclusief een drankje in de pauze en na afloop. Vooraf aanmelden is gewenst.


info@idaroekevisch.com of info@frans-kapma-foundation.com. Tel: 06-48885698


Ruurlose klootschieters op weg naar EK

Ruurlo - De jeugdleden van de Ruurlose klootschietvereniging 't Broek Patrick- en Suzan Zieverink hebben zaterdag 7 november goede zaken gedaan tijdens de derde en vierde selectiewedstrijd in de Champions Tour voor plaatsing van het Europees Kampioenschap in 2016. Ook Marleen Hoffmann van KV 't Broek houdt bij de vrouwen aansluiting met de top.

Per wedstrijdronde worden tien schoten met de ongeveer 800 gram zware stalen kloot gegooid en wordt de afstand opgemeten zoals ook tijdens het EK 2016 gedaan zal worden. Patrick Zieverink behaalde in de derde wedstrijdronde een vierde plaats met 1276 meter. In de vierde wedstrijdronde werd hij eerste met 1293 meter. In het tussenklassement is hij zijn naaste concurrenten gepasseerd en staat hij eerste. Doel is om bij de beste vier jongens te eindigen om namens de Nederlandse Klootschieters Bond aan het EK 2016 te mogen deelnemen. De verrassing van de dag was Suzan Zieverink. Zij wist de derde ronde met overmacht bij de meisjes te winnen met een score van 1232 meter. Een afstand waarmee zij bij de dames tweede geworden zou zijn. Nog verrassender was de vierde ronde. Terwijl iedereen dacht dat de afstand van de derde ronde niet nogmaals haalbaar zou zijn presteerde Suzan het om zelfs 1271 meter te overbruggen. Zelfs de beste vrouwen kwamen niet aan deze afstand. Door deze twee super uitslagen is Suzan van een vijfde plaats gestegen naar de eerste plaats in het tussenklassement. De beste drie meisjes zullen namens Nederland deelnemen aan het EK 2016. Marleen Hoffmann was dit weekend niet in topvorm maar scoorde met 935 en 1089 meter voldoende meters om de aansluiting met de top te houden. De verschillen bij de vrouwen zijn klein zodat een plek bij de beste zes zeker nog haalbaar is.
Op zondag 8 november werd de vijfde gezamenlijke veldcompetitie gehouden. Ditmaal moest de AKF jeugd met Suzan en Patrick Zieverink naar Hertme. De eerste en tweede ronde werd vrij gemakkelijk gewonnen. De derde ronde was erg spannend omdat het AKF team met twee slechte schoten begon. In een inhaalrace werd de 3-0 overwinning met het laatste schot en een voorsprong van 25 meter veilig gesteld.