En natuurlijk werd er naar goede traditie een borrel geschonken tijdens het 'vetpriezen'  van het varken. Foto: Jan Hendriksen.
En natuurlijk werd er naar goede traditie een borrel geschonken tijdens het 'vetpriezen' van het varken. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Volop nostalgische gevoelens

tijdens '8terhoeks Food Festival'

Ruurlo – Enkele sportieve jongemannen in korte broek keken op deze warmste eerste november zaterdag ooit hun ogen uit. Een geslacht varken open en bloot hangend aan een houten ladder. "In wat voor wereld zijn we nu dan terecht gekomen?", was hun prangende vraag. "In een nostalgische", zo beantwoordde een van de leden van de Ruurlose Achterhookse Folkloredansers.

Door Jan Hendriksen

Pannenkoekenboerderij De Heikamp vormde zaterdag 7 november het decor voor het eerste '8achterhoeks Food Festival'. En voor de altijd actieve Ruurlose folkloredansers was een nadrukkelijke rol weggelegd voor het nostalgische deel van dit eigentijdse festival. Het speciaal vetgemeste varken was naar goed gebruik door 'huusslachter' Wiljo Kuenen in de slachtmaand november aan de ladder gehangen. Tijdens het zogenaamde 'vetpriezen' (beoordeling -red) van het varken moest er natuurlijk naar goede traditie na het ritueel zoals dat 'vrögger' op de boer ook gebeurde een borrel worden gedronken. 'Herenboer' Appie Boesveld van de folkloredansers proostte samen met Kuenen dan ook op het varken. Heel educatief en overzichtelijk had Kuenen in de 'paardenstal' van De Heikamp ook een varken neergehangen waarbij hij alle vleesonderdelen liet zien en waar deze zijn terug te vinden. Intussen waren Truus van den Berg en Marian Storteler druk in de weer achter hun fornuizen. Van den Berg zorgde ervoor dat iedereen van de lekkere balkenbrij en de verse worst kon genieten. Storteler zorgde voor een goed gebonden erwtensoep. Iets verderop sneed Diny Geerligs de ene na de andere witte kool. Janny Lievestro (59) uit Ruurlo kon zich dit traditionele 'werkje' nog goed herinneren. "De geur die komt me nog zo bekend voor." Geerligs voegde voordat de gesneden kool in de Keulse pot ging karnemelk, peperkorrels en zout toe aan het geheel. "Het '8trerhoek Food Festival' moest een afwisseling van eigentijds hip en authentieke folklore worden met als belangrijk kenmerk de ouderwetse gezelligheid", zo verklaarde Herman van den Berg namens de Achterhookse Folkloredansers voorafgaand aan het festival. En dat werd het ook. "Naast onze dansen willen we andere aspecten van de folklore ook als folkloristische dansgroep nadrukkelijk uitdragen. Vorig jaar lukte dat perfect tijdens een Oogstdag en vandaag tijdens dit festival", aldus een opgetogen Van den Berg.