Ellis Sportel.
Ellis Sportel. Foto: PR Kippenvel

Stemproblemen voor Ellis Sportel uit Ruurlo

Nils Wiegerink vervangt Ellis Sportel op Kippenvel

WINTERSWIJK - Net na het winnen van de voorronde en de bekendmaking van haar plek in het voorprogramma van Michael Prins, in de muzikale show Kippenvel op vrijdag 27 november in de Jacobskerk op de Markt in Winterswijk, kreeg Ellis Sportel slecht nieuws van haar KNO-arts; door een pseudocyste op haar stembanden. De 19-jarige singer-songwriter uit Ruurlo moet haar stem de komende twee weken absolute rust geven.

Ellis zelf over het vervelende nieuws: "Ik mag alleen via papier praten nu. Dat is aan de ene kant wel grappig, maar het is heel frustrerend dat mijn stem niet doet wat ik wil. Ik vind het heel erg jammer dat ik Kippenvel mis, maar ik ben machteloos en moet er nu tegenaan gaan om te zorgen dat het zo snel mogelijk weggaat.".

Nils Wiegerinck
De waardige vervanger van Ellis komt uit Lichtenvoorde. Nils Wiegerink was voor de bezoekers van de vooravond en de jury een goede nummer 2. "Ik vind het vreselijk jammer voor Ellis dat ze niet mee kan doen, maar tegelijk heb ik er erg veel zin in en ga ik mijn best doen er een toffe show van te maken.", aldus Nils.

Na Michael Prins zullen Suzan & Freek de avond afsluiten. Het Zieuwentse duo heeft zich landelijk sterk weten te profileren met wekelijkse covers op social media en optredens door het hele land. "Muziek die iedereen kent, maar dan in een mooi akoestisch jasje. Een waardige afsluiter van de avond", aldus organisator Martijn Koedam. De Jacobskerk heeft nog nooit eerder artiesten van dit formaat verwelkomd. De gotische kerk heeft een bijzondere akoestiek, waardoor de muziek deze avond extra goed klinkt. "Muziek die je raakt op de mooiste plek die hiervoor denkbaar is in Winterswijk", aldus de initiatiefnemers.

Kippenvel
Kaartjes voor Kippenvel zijn online verkrijgbaar voor €24,50 via www.rasoptimisten.nl/tickets. De eerste editie van dit nieuwe singer-songwriter concept vindt plaats op vrijdagavond 27 november. Bekijk het hele programma op www.rasoptimisten.nl.


www.rasoptimisten.nl


'Zon Op Erf' groen alternatief voor Achterhoekse boeren

ACHTERHOEK - Zonnestroom opwekken op je erf, niet direct een activiteit die men verwacht op een boerderij. Wel als het ligt aan de deelnemers aan de conferentie 'Zon Op Erf' die begin november plaatsvond in de Achterhoek. Zij zien kansen om met het opwekken van stroom door het plaatsen van zonnepanelen, een serieus alternatief te bieden voor boeren die stoppen met hun agrarische onderneming.

Naar verwachting stopt de helft van de boeren in de Achterhoek de komende jaren met hun bedrijf. Leegstaande opstallen, vaak met asbestdaken, vormen het schrikbeeld van iedereen die de Achterhoek nu ziet als een van de mooiste regio's van Nederland. Duidelijk is dat 'niets doen' geen optie is. Verpaupering moet worden tegengegaan en het milieu beschermd tegen de grote hoeveelheden asbest die op de daken van boerderijen verwerkt zijn.
Zon op Erf combineert verschillende uitdagingen in één project: Hoe gaat de Achterhoek verpaupering van het landschap tegen en blijft het een aantrekkelijke regio? Hoe vinden boeren en overheid elkaar bij het saneren van het asbest op (leegstaande) opstallen? Welke alternatieven zijn er voor boeren die (soms noodgedwongen) stoppen met hun agrarische activiteiten? Zon Op Erf voegt er een vierde uitdaging aan toe: Wat kunnen stoppende boeren bijdragen aan de energietransitie in de Achterhoek?

De samenwerkende gemeenten, Achterhoekse Energiemaatschappij AGEM, Regio Achterhoek en de provincie Gelderland bereiden een pilotproject voor, dat op 10 voormalige boerenbedrijven moet worden uitgevoerd. Op die locaties worden opstallen afgebroken en het asbest verwijderd. Daarvoor in de plaats komen zonnepanelen op de erven, die Achterhoekse groene stroom aan het net leveren. Doel van de pilot is ervaring opdoen met dit alternatief voor boerenbedrijven en onderzoeken of er een sluitende businesscase ontwikkeld kan worden. Dit kan Zon Op Erf tot een succesvol middel maken om de energietransitie in de Achterhoek gestalte te geven. Ook andere partijen zoals ondernemers, LTO, financieel adviseurs, banken en lokale initiatiefnemers zijn betrokken. De voorbereidingsgroep wil in het voorjaar van 2016 van start gaan. Hiervoor worden nu financiële middelen gezocht.

Boeren gezocht
Ter voorbereiding op de pilot worden boeren gezocht die op korte termijn stoppen met hun bedrijf of al gestopt zijn. Op de website komt binnenkort de mogelijkheid voor boeren om zich aan te melden voor deze pilot, waarna een selectie wordt gemaakt uit de potentiële deelnemers.


www.achterhoek2020.nl/zonoperf


Win een eerlijke kerstboom bij Wereldwinkel Ruurlo

RUURLO - Tot en met 4 december maken klanten bij de Ruurlose wereldwinkel, aan de Dorpsstraat 72,kans op het winnen van een eerlijke kerstboom. Besteding van 10 euro of een veelvoud daarvan geeft recht op een of meer lootjes. De winnaar van de trekking ontvangt na Sinterklaas een echte boom vol prachtige versieringen uit de hele wereld. De verloting is een activiteit van de Landelijke Vereniging Van Wereldwinkels. Alleen de winkels die bij deze keten zijn aangesloten doen mee.

Ellis Sportel.