Crescendo Barchem tijdens de optocht van het Barchems Feest. Foto: Jan Hendriksen.
Crescendo Barchem tijdens de optocht van het Barchems Feest. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Barchemse muzikanten verenigen zich tot Crescendo - Bar Band

Barchem – Al jaren worstelt de Barchemse muziekvereniging Crescendo met een achteruithollend ledenaantal. Ondanks een groot aantal jeugdleerlingen in de afgelopen jaren is de vereniging er niet in geslaagd om het ledenaantal op peil te houden. De vereniging telt momenteel nog een kleine dertig leden verdeeld over het fanfareorkest, slagwerkgroep en het jeugdorkest. Afzonderlijk hebben ze geen bestaansrechts meer.

Door Jan Hendriksen

"Na een aantal brainstorm sessies en ingelaste ledenvergaderingen zijn het bestuur en de leden het er met elkaar over eens dat het voortbestaan van Crescendo daardoor ernstig wordt bedreigt", zo verklaart voorzitter Arjen Groteboer van Crescendo. "Niet alleen het fanfareorkest kampt met een tekort aan muzikanten maar helaas zijn we onlangs tot de conclusie gekomen dat ook de drumband niet meer levensvatbaar is. Dat we een andere koers moeten gaan varen is wel duidelijk om de vereniging voor Barchem te behouden." Sinds twee jaar is binnen Barchem ook de Bar Band actief. De Bar Band is een groep van een kleine vijftien muzikanten, waarvan er een aantal ook lid of oud-lid zijn van Crescendo, die ontstaan is uit een spontaan optreden tijdens het evenement Barchem On Stage. Dit spontane optreden is deze muzikanten zo goed bevallen dat ze inmiddels een repertoire hebben ingestudeerd en dit jaar tijdens het Barchems Feest meerdere malen hebben opgetreden. Arjen Groteboer: "Een veel gehoorde kreet in Barchem is dan ook: 'Wat is Barchem zonder muziek?'" Crescendo en de Bar Band hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken om te kijken hoe men de drie secties (drumband, fanfareorkest en Bar Band) één enthousiaste muzikale groep kunnen maken. "Modernisering, vernieuwing, afstand nemen van vaste gebruiken, stoppen met 'hokjes denken', minder verplichtingen, waren een aantal onderwerpen waar de werkgroep, die belast was met het opzetten van de nieuwe structuur, rekening mee moest houden", zo verklaart Jan Harm Kok die vele jaren trombone speelde bij Crescendo en sinds twee jaar actief is binnen de Bar Band. Vanwege het varen van de nieuwe koers neemt Crescendo afscheid van de huidige dirigent Mark ten Breul en drumbandinstructeur René van der Struik. Op zaterdagavond 28 november neemt Crescendo in de Schotzaal van dorpshuis 't Onderschoer tijdens een speciaal 'Afscheidsconcert' afscheid van Mark ten Breul en René van der Struik, aanvang 20.30 uur. Hoewel? Mark ten Breul blijft wel actief voor de Barchemse jeugd. De nieuwe muzikale leider wordt Willem Jan Jolink die in het verleden ook actief was voor Crescendo en die onder meer ook 'kapelmeester' is van De Bargkapel uit Barchem.

Repertoire
Vanaf 9 december zal Crescendo-Bar Band samengaan en een keer in de veertien dagen op woensdagavond in 't Onderschoer gezamenlijk repeteren. Het repertoire zal bestaan uit moderne goed in het gehoor liggende populaire muziek. Het instrumentarium zal daarbij niet alleen bestaan uit de traditionele (koper) blaasinstrumenten en drums, maar de nieuwe muziekgroep zal ook open staan voor andere instrumenten zoals onder andere klarinet, dwarsfluit, piano, gitaar en keyboard. "Hiermee hopen we een grotere groep muzikanten te bereiken en de jeugd te kunnen enthousiasmeren", aldus Arjen Groteboer. Daarnaast zal het vormen van kleinere ensembles en het samenwerken met andere muziek, zang- en dansgroepen een nieuwe uitdaging gaan worden van Crescendo-Bar Band. Het nieuwe muzikale gezelschap zal uit 25 tot 30 muzikanten bestaan.