Voorzitter Henk Wannink van BPKV bij een van de winnende dieren. Foto: Jan Hendriksen.
Voorzitter Henk Wannink van BPKV bij een van de winnende dieren. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Grote variatie op kleindierenshow Borculose Pluimvee-en Konijnenvereniging

Geesteren – In een unieke omgeving kon men afgelopen weekeinde genieten van de kleindierensport. De Borculose Pluimvee- en Konijnenvereniging BPKV was in de manege bij Meubeltoonzaal Groot Landeweer namelijk gastheer voor een open tentoonstelling. Maar liefst 670 kleindieren uit Gelderland, Overijssel en de grensstreek waren er te bewonderen: hoenders, dwerghoenders, konijnen, sierduiven, cavia's, sier- en watervogels en oorspronkelijke duiven. Keurig waren ze gerangschikt en tentoongesteld in de sfeervol ingerichte manege.

Door Jan Hendriksen

Het vormt het jaarlijkse hoogtepunt binnen de Borculose kleindierenvereniging: de open tentoonstelling. Al 26 jaar houdt BPKV haar tentoonstelling in de Geesterense manege. "Een perfecte ruime ruimte waar we onze dieren optimaal kunnen tentoonstellen", zo laat secretaris/penningmeester Henk te Veldhuis (71) uit Geesteren van het Tentoonstellingsbestuur van de in 1923 opgerichte vereniging weten. Met 670 ingezonden kleindieren was het aantal zelfs iets meer dan vorig jaar. Vrijdag beoordeelden maar liefst elf gespecialiseerde keurmeesters alle ingebrachte dieren. En dat werd gadegeslagen door een vijftigtal leerlingen van het Agrarisch Opleiding Centrum (AOC) uit Borculo. De juryleden waren unaniem van mening dat de dieren van een hoge kwaliteit waren. En dat was af te meten aan het aantal predicaten die met een U (Uitmuntendheid) werden beoordeeld: vijf. De tentoonstelling van BPKV is een van de grotere kleindierenshows in de regio. De 104 kleindierenfokkers die hun dieren hadden aangemeld komen niet allemaal uit de gemeente Berkelland. "Nee het gros komt van daarbuiten. Het tentoonstellingseizoen draait nu op volle toeren. Zo vindt er gelijktijdig met onze show ook een tentoonstelling in Lochem plaats. Maar dat beconcurreerd elkaar niet", zo vertelt voorzitter Henk Wannink van BPKV.

Hoofd-ereprijzen
Alle dieren die in de verschillende categorieën tot hoofdwinnaar waren uitgeroepen waren prominent in het midden van de manege tentoongesteld. De Hoofd-ereprijzen van de tentoonstelling werden gewonnen door Jan Gerdes uit Haaksbergen (fraaiste grote hoen), Wim Haverkate uit Goor (fraaiste dwerghoen), Hans ter Maat uit Eibergen (fraaiste konijn), Lisan Boon uit Beekbergen (fraaiste cavia), Harry Kruize uit Neede (fraaiste sierduif), Bennie Jannink uit Diepenheim (fraaiste watervogel oorspronkelijk soort), F.N. Engeland uit Lieren (fraaiste watervogel gedomesticeerde), Bennie Peters uit Zelhem (fraaiste oorspronkelijke duif), Combinatie Siemes uit Silvolde (fraaiste overige siervogel) en Bennie Jannink uit Diepenheim (Welkoop fraaiste sier/watervogel).