Tom Smak is met zijn cavia's op de show aanwezig. Foto: Jan Hendriksen.
Tom Smak is met zijn cavia's op de show aanwezig. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Open Berkelland jubileumshow met ruim 260

kleindieren bij Belevingspark Cactus Oase

Ruurlo – Iets meer dan 260 kleindieren logeren zaterdag 28 en zondag 29 november op uitnodiging van de Ruurlose Pluimvee- en Konijnenvereniging Nieuw Leven in Belevingspark Cactus Oase tijdens de vijftigste Open Berkellandshow. Naast konijnen, hoenders en dwerghoenders zijn er dit jaar ook een kleine vijftig cavia's te bewonderen op de jubileumshow.

Door Jan Hendriksen

Vorig jaar vierde RPKV Nieuw Leven haar vijftigjarig jubileum. De jubileumshow kon vorig jaar echter niet doorgaan omdat eind november de vogelgriep in Nederland uitbrak. "Alle shows moesten toen afgelast worden", aldus voorzitter Lammert Blikman die dit jaar zeer content met het grote aantal cavia's die zijn ingeschreven. Ons jeugd lid Tom Smak heeft maar liefst dertien cavia's voor de show ingeschreven, Mede door zijn initiatief hebben zich nog een viertal caviafokkers zich aangemeld. Een van de fokkers komt zelfs uit Limburg met zijn cavia's naar Ruurlo. Omdat het aantal inschrijven zo groot zijn komt er ook een speciale cavia keurmeester komende zaterdag naar Ruurlo om deze specifieke kleindieren te komen keuren." Tom Smak houdt en fokt al een aantal jaren cavia's. Het is een van zijn grootste hobby's. Cavia's zijn er in diverse vacht- en kleursoorten. De VWO student aan het Staring College fokt specifiek gladharige en Engels gekruinde cavia's van het Rex ras. Vanwege het jubileum van de Open Berkellandshow is Berkelland FM zondag als gast aanwezig met een live-uitzending van het programma 'Proem'n Pot'. Op beide dagen mogen kinderen in een afzonderlijk hoekje de konijnen en cavia's aaien en knuffelen. Tijdens de show is er een verkoopklasse. En wil men een gokje wagen? Koop dan één of meerdere lot(en) waarmee prachtige prijzen te winnen zijn.

Kleurwedstrijd
Kinderen t/m 12 jaar kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd. Voor elke leeftijdscategorie is er een prijs beschikbaar. De kleurplaten kunnen tijdens de Berkellandshow worden ingekleurd maar men kan de ook van tevoren ophalen bij Anny Cactus zodat er thuis iets moois van kan worden gemaakt. De kleurplaten dienen uiterlijk zondag 29 november ingeleverd te worden. De Open Berkellandshow is zaterdag 28 november van 16.00 tot 20.00 uur en zondag 29 november van 10.00 tot 17.00 uur geopend en gratis toegankelijk. Met het betalen van de speciale jubileumprijs (tien euro per gezin en vijf euro als men alleen komt) heeft men op deze dagen zowel toegang tot de Berkellandshow als tot het Cactuspark. De duizenden soorten cactussen en planten, vogeltuin, Indian Art Gallery, historisch boerenleven, westernstadje en modelspoor met onder andere de Thomastrein maken een bezoek de moeite waard.