De hoogheden bij De Vleamuze.
De hoogheden bij De Vleamuze. Foto: PR

'Veur mekare, met mekare'

NEEDE - Dit is het motto van de proclamatie van de kersverse carnavalshoogheden Prins Jan I en zijn Adjudant Johan Oude Breuil. En zoals waarschijnlijk al hun voorgangers ook hebben gedaan, proclameren ze ten eerste hun 'stinkend best te doon um d'r veur heel Nee een bont spektakel van te mak'n'. Het is inmiddels de 39e keer dat er binnen het Needs Canavals Genootschap de Vlearmuze een prins en adjudant worden gekozen en daarmee is het de oudste vereniging van Berkelland. Saillant detail is dat het pas de eerste keer is dat er een prins met de naam Jan voorkomt, en dat voor zo'n oer-Hollandse naam.

Door Rob Weeber

Prins Jan I heet in het dagelijks leven Jan Temmink. Hij is niet opgegroeid in de carnavalsvereniging, maar naar eigen zeggen wel trots dat hij gevraagd is om prins te worden, al viel het hem wel eens lastig om vanaf de verkiezing in mei zijn mond niet voorbij te praten. De keuze voor zijn adjudant was voor hem bij voorbaat al een gelopen race. Het moest Johan Oude Breuil worden, de man met wie hij al jarenlang bevriend is en die al langer een bekende binnen de vereniging is. Maar ook dat was nog niet genoeg om definitief ja te zeggen. De laatste stemmen in het kapittel waren voor de beide echtgenotes. Zonder hun instemming zou het alsnog nee worden. Maar het werd dus ja, ten teken dat ze alle vier de geneugten, maar zeker ook de verplichtingen op zich wilden nemen die nu eenmaal bij het ambt horen. "Carnaval is voor ons zeker niet alleen maar bierdrinken en lol maken", aldus Oude Breuil. "We hebben niet voor niets het motto veur mekare, met mekare gekozen. De achterliggende boodschap is dat we er met elkaar, met de gehele Berkellandse bevolking, een mooi feest van willen maken. Het gaat vooral ook om saamhorigheid, om de maatschappelijke betekenis van het feest. Door een mooi feest kun je wat met en voor elkaar betekenen." Vanuit deze gedachte ook hebben ze voor volgend jaar een doe- en klus dag in hun proclamatie opgenomen, uit te voeren door de Raad van Elf en de Groene Garde. Op deze dag zal er voor bepaalde, kwetsbare groepen binnen de samenleving worden geklust.
De serieuze ondertoon die beide heren benadrukken gaat echter hand in hand met de feestelijke kant van het carnaval. Temmink legt uit dat prins en adjudant weliswaar veel verplichtingen hebben, maar ook (voor)rechten. Zo hebben ze samen in hun proclamatie op ludieke wijze bepaald dat 'de leden van de Raad van Elf beneumd worden tot leden van de orde van de rooie sökk'n en zij deze '' bie alle officiële geleg'nheden mot drag'n'. Voor de leek lijkt het een gewone grap, maar wie ook maar enigszins is ingewijd, weet dat de Raad van Elf normaliter verplicht zwarte sokken onder het pak moet dragen.
Tenslotte laat Temmink de metalen onderscheiding zien die ze samen met ontwerper Peter Brunsveld hebben gemaakt. Iedere prins heeft zijn eigen ereteken waarmee hij de leden van de carnavalsvereniging, familie en bekenden mag onderscheiden. Zo op het eerste gezicht lijkt het niet direct een kleinnood, maar de waarde ervan zit in de symboliek. Het geheel wordt omlijst door twee witte notenbalken die de verbinding tussen de prins en zijn adjudant vormen en tevens verwijzen naar de gezamenlijke passie van de twee hoogheden, het bezoeken van muziekuitvoeringen. Daartussen is de bekende vleermuis te zien met de sleutel van het gemeentehuis in zijn poten. Omdat Neede de grootste vereniging van Berkelland heeft, mag het de sleutel hebben, terwijl Rietmolen dit jaar het sleutelgat krijgt. Verder zijn er twee J's afgebeeld, waarvan een achterstevoren als knipoog naar het carnaval. Het belangrijkste element vormt de handshake, de twee ineengeslagen witte handen. Dit symboliseert het serieuze deel van het feest, de vriendschap, de verbeelding van het motto. Het geheel is uitgevoerd in de kleuren van de carnavalsvereniging, geel, groen, rood, blauw, zwart en wit.
De beide hoogheden verheugen zich de komende tijd op hun officiële plichtplegingen, met name op de maatschappelijke kant ervan. Zo is er bijvoorbeeld het 'Carnaval zonder beperkingen', waar mensen met een beperking de gelegenheid wordt geboden om het carnaval te vieren. Ten Elfde: 'Dat wie as Prins en Adjudant met de hulp en inzet van oelleu allemoal d'r een prachtig mooi en onvergettelijk carnavalsjoar van goat make'n met as motto: Veur mekare, met mekare'.


Clubkampioenschappen bij RGV Ruurlo

Ruurlo – De Ruurlose gymnastiekvereniging RGV houdt zondag 29 november haar clubkampioenschappen. Alle recreanten sporters van RGV Ruurlo van de disciplines Turnen Dames, Turnen Heren, Acrogym en Trampolinespringen mogen in sporthal 't Rikkenhage aan deze wedstrijd deelnemen.

Voor Turnen Dames zal er geturnd worden op de toestellen sprong, brug, balk en lange mat. De turnsters zijn allen opgedeeld in twee wedstrijden omdat deze groep sporters altijd nog de grootste groep is binnen RGV Ruurlo. Wedstrijd 3 zal de toestellen baan van de dames worden omgebouwd tot een Turnen Heren wedstrijdbaan en zullen de turners hun oefeningen laten zien op sprong, ringen, gelijke Brug, rek en ringen.

Op baan twee zal om 10.00 uur de acrogymnasten aan hun wedstrijd beginnen. Na de prijsuitreiking zal deze baan worden omgebouwd tot een wedstrijdbaan voor trampolinespringen. De spring(st)ers van RGV Ruurlo zullen een verplichte en een keuze oefening laten zien.

Het tijdschema is: Wedstrijd 1: 9.00 – 11.00 uur: Turnen Dames en Acrogym; Wedstrijd 2: 11.15 – 13.15 uur: Turnen Dames en Trampolinespringen; Wedstrijd 3: 13.30 – 15.30 uur: Turnen Heren en Trampolinespringen. De entree voor deze wedstrijd is gratis.