De handen werden flink uit de mouwen gestoken. Foto: PR.
De handen werden flink uit de mouwen gestoken. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Klusdag op het kerkhof in Gelselaar

Gelselaar - Het kerkhof in Gelselaar is weer winterklaar gemaakt. Een flink aantal vrijwilligers (19) zijn zaterdagmorgen 28 november namelijk flink in de weer geweest op de begraafplaats.

Door Jan Hendriksen

Het blad is inmiddels van de bomen en kon daarom verwijderd worden. Vooral de ruimten tussen de graven en onder de heggen werden onkruid vrijgemaakt. Oude graven werden onderhouden en schoongemaakt. Op deze ochtenden is er namelijk ook altijd een deskundige aanwezig, Wim van Eerten, die advies geeft over grafonderhoud en daar ook een handje bij helpt. Deze onderhoudsdagen die inmiddels meerdere keren per jaar worden gehouden zijn ontstaan doordat het onderhoud op het kerkhof flink te wensen overliet. In die tijd is er in samenwerking met Gelselaars Belang, gemeente Berkelland en met Provinciale Belvoir gelden het financieel mogelijk gemaakt om het kerkhof te renoveren. "Inmiddels is het onderhoud aanzienlijk verbeterd met hulp van veel vrijwilligers. Zo zijn er veel mensen die hun bijdrage leveren en dat kan heel divers zijn. Zo is er iemand die zelf niet kan helpen maar wel zorgt voor koek bij de koffie. Bertie bakte voorheen voor ons altijd iets bij de koffie en nu zorgt zijn vrouw Janna van de bakker (Hondorp) hiervoor", zo laat Daan Uenk namens de Kluscommissie die onder auspiciƫn van Gelselaars Belang opereert weten.

Hartverwarmend
Tussen de middag werden de vrijwilligers voorzien van een plak krentenwegge aangeboden door bakker aan huis Lievestro. Daan Uenk: "Dat zijn toch hartverwarmende dingen. Zo zie je dat het breed gedragen wordt en vele mensen het kerkhof een warm hart toe dragen. Zo ontstaan er mooie gesprekken want het kerkhof is een plek van cultuurhistorie.
Hier liggen mensen begraven die in Gelselaar hebben gewoond en gewerkt en zodoende de geschiedenis van ons dorp zijn. Een plek om zuinig op te zijn en te onderhouden. Geesterns Belang is daarom met de gemeente in gesprek over nauwere samenwerking."