Jan Gerritisen en Truus Oosterbaan men een pow wow trommel. Foto: Jan Hendriksen.
Jan Gerritisen en Truus Oosterbaan men een pow wow trommel. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Ruurloërs willen statement maken

tijdens internationale Klimaattop

Ruurlo – Ze zijn hoeders van een pow wow trommel die nadrukkelijk gebruikt gaat worden. Jan Gerritsen en Truus Oosterhuis van de Vier Winden uit Ruurlo zijn afgelopen weekeinde naar Frankrijk afgereisd met een aantal 'gelijkgestemden' in het kader van de Klimaattop COP21 die van 30 november tot 12 december in Parijs plaatsvindt waar de wereldleiders het gaan hebben over hoe het met het klimaat en de aarde verder moet

Door Jan Hendriksen

Jan Gerritsen (63) en Truus Oosterhuis (54) gaan in een stadje zo'n dertig kilometer ten westen van Parijs op de pow wow trommelen. Op die plek komen op het kasteel van Millemont een dertigtal wijzen van inheemse volkeren uit verschillende werelddelen bijeen. Zij gaan met elkaar in gesprek en gaan samen ceremonies verzorgen om zo tot een nieuw statement te komen hoe het verder moet met de wereldvrede en met de aarde.

"Vooral de inheemse volkeren, overal op de wereld, ervaren de gevolgen van onze welvaartsmaatschappij. Ontbossing van hun leefgebieden, milieu verontreiniging door onder andere mijnen en oliewinning, aantasten van de biodiversiteit betekent voor deze mensen het einde van hun eeuwenoude manier van leven", zo verklaren Jan en Truus. Ter ondersteuning van deze groep wijze mensen zal er 24 uur per dag worden getrommeld. Hiervoor worden sjamanentrommels gebruikt en een aantal pow-wow trommels. Dit zijn grote trommels met een doorsnee van ongeveer tachtig tot negentig centimeter waar met meerder mensen tegelijk op wordt getrommeld.

Aanslagen
Oorspronkelijk was het plan om zowel bij het kasteel te trommelen als op het plein voor de Notre Dame in hartje Parijs. Jan: "Daar zou dan worden getrommeld in een tent die daar tijdelijk zou komen te staan. Hiervoor was al toestemming verkregen van de burgemeester van Parijs. Als gevolg van de vreselijke aanslagen die in Parijs hebben plaatsgevonden mogen we nu begrijpelijk niet op het plein voor de Notre Dame trommelen. De hele ceremonie en het trommelen wordt nu geconcentreerd op het kasteel in Millemont.

Wel zal op 6 december, in veel kleiner verband dan eerder de bedoeling was, het statement dat door de inheemse wijzen wordt opgesteld, op het plein voor de Notre Dame worden bekend gemaakt door middel van een kleine ceremonie en een persconferentie." Jan Gerritsen en Truus Oosterhuis van Vier Winden zijn hierbij betrokken, omdat ze hoeders zijn van een van de pow wow trommels die gebruikt gaan worden.

Vier Winden
Daarnaast sluit de doelstelling van deze actie heel goed aan bij de activiteiten die zij via Vier Winden aanbieden in hun eigen natuurlijke omgeving in het Ruurlose buitengebied . Deze activiteiten bestaan onder meer uit het maandelijks organiseren van drumcirkels in Ruurlo, zweethutceremonies, workshops van het zelf bouwen van sjamanentrommels.

Truus: En daarbij werken we in kleine groepen. Op die manier is ruimte om elkaar te ontmoeten, te delen wat ieder opdat moment bezig houdt en de tijd voor persoonlijke begeleiding. In overleg plannen en begeleiden we graag een activiteit voor een zelf gevormde groep en op een eigen gewenste locatie." Ook past een en ander bij de wijze waarop zij zelf in het leven staan. Daarin staat de zorg voor de aarde hoog in het vaandel. Naast het gaan trommelen in Parijs, zijn Jan en Truus betrokken bij de Inheemse Drum Tour. Vanuit dit initiatief wordt er maandelijks ergens in Nederland een Drumceremonie gehouden voor Wereldvrede en om het bewustzijn over hoe we met de aarde omgaan te vergroten.

Informatie
Actuele informatie hierover en de eerstvolgende plaats waar getrommeld gaat worden is te vinden op de Facebookpagina Inheemse Drum Tour. Voor meer informatie: www.vierwinden.eu.