Amicitia gaf samen met verschillende ‘vrienden’ een avondvullend optreden. Foto: PR.
Amicitia gaf samen met verschillende ‘vrienden’ een avondvullend optreden. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Iedereen doet mee in de maatschappij

BORCULO - Iedereen doet mee in de maatschappij. Deze titel kan worden gezien als het motto van het project Zorgzaammaatje dat vanuit de diaconie van Streekgemeente de Wijngaard (Borculo en omringende kerkdorpen) samen met onder andere de RK Kerk in Borculo wordt opgezet. Het project maakt onderdeel uit van het project Zorgzame Kerk van de Protestantse Kerk Nederland. Nu de overheid zich steeds meer terugtrekt en de maatschappij richting verdergaande participatie dwingt, is ook de Kerk gedwongen haar rol in de samenleving te herzien om zich nog actiever in te kunnen zetten op de thema's zorg en zorgzaamheid.

Door Rob Weeber

Het is goed om te zien dat de samenleving de handschoen die de overheid heeft toegeworpen, steeds meer en beter oppakt. Natuurlijk waren er al langer organisaties in de weer om de sociaal zwakkere medemens te ondersteunen, denk bijvoorbeeld aan de Zonnebloem. Ook een initiatief als de Voedselbank richt zich op een kwetsbare groep. Maar langzamerhand vindt er een zekere verdichting plaats, de laatste witte vlekken worden opgevuld, in dit geval door vrijwilligers vanuit de kerkelijke hoek. Dat is ook wat het project Zorgzaammaatje beoogt. De vrijwilligers willen absoluut geen verdringing, maar juist een aanvulling op reeds bestaande initiatieven, een versterking ervan. "Ons doel is praktische en sociale ondersteuning te leveren aan kwetsbare, thuiswonende mensen en hun mantelzorgers in Borculo en omgeving", aldus vrijwilligster Henny Lubberdink, samen met Toos Schuijl een van de drijvende krachten achter het project. "Met name het woord praktisch wil ik hier onderstrepen, als tegenhanger van de professionele hulp die door de Voormekaar teams wordt geboden. Natuurlijk staan we in nauwe verbinding met elkaar. Zij zien immers als eerste waar hulp nodig is. Maar onze hulp begint daar, waar zij door de nieuwe regelgeving moeten ophouden."

De praktische ondersteuning kan breed gezien worden. Het kan een eenmalige actie zijn, bijvoorbeeld iemand een keer begeleiden in geval van een ziekenbezoek. Maar het kan ook een wat langer durend traject zijn, bijvoorbeeld door eenzame mensen wekelijks te bezoeken en een praatje te maken of samen iets te ondernemen. Schuijl vult aan dat het echter niet de bedoeling is om mensen langdurig aan het handje mee te nemen. De ondersteuning is er juist op gericht om mensen in beweging te krijgen en de mogelijkheden te laten zien die er zijn om uit het isolement te komen. Bovendien is het doel altijd om het samen met de betrokkenen te doen. Een boodschap halen bijvoorbeeld of een ritje naar de voedselbank behoort absoluut tot de mogelijkheden, maar in principe moet de hulpbehoevende mee, tenzij er sprake is van overmacht. Juist door zich op de praktische zaken in en om het dagelijks leven van de doelgroep te richten, verlichten de vrijwilligers van Zorgzaammaatje automatisch ook de taak van de mantelzorgers die in sommige gevallen overbelast zijn.

De organisatie voor Zorgzaammaatje bestaat uit twee coördinatoren die constant in verbinding staan met de professionele hulpverleners, de Voormekaar teams, en de vrijwilligers. Maar ze mogen ook direct aangesproken worden door mensen die een beroep op ondersteuning willen doen. Iedereen mag zich aanmelden, los van elke signatuur en achtergrond. "Iedereen doet mee in de maatschappij".

Zorgzaammaatje start volgende maand officieel en is nog op zoek naar vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: zorgzaammaatje@pkndewijngaard.nl