V.l.n.r.: Arjen Groteboer, Dinand Dinkelman, Johan Nijenhuis, René van der Struik en Mark ten Breul. Foto: PR.
V.l.n.r.: Arjen Groteboer, Dinand Dinkelman, Johan Nijenhuis, René van der Struik en Mark ten Breul. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Donateursconcert Crescendo Barchem in het teken van afscheid nemen

Barchem - Muziekvereniging Crescendo Barchem hield zaterdagavond 28 november haar jaarlijkse donateursconcert. De avond stond vooral in het teken van afscheid nemen.

Door Jan Hendriksen

Afscheid nemen van het label fanfare, afscheid nemen van de drumband en ook afscheid nemen van de muzikaal leiders. Mark ten Breul stopt na veertien jaar als dirigent maar blijft wel lesgeven aan de jeugd van de vereniging. Rene van der Struik stopt na tien jaar als instructeur bij de drumband van de vereniging. De reden van dit afscheid is de nieuwe weg die de vereniging inslaat door de samenwerking met de Bar Band uit Barchem. Het fanfareorkest naam afscheid van de fanfaremuziek met onder andere de Michael Jackson, King of pop medley en Proud Mary. Het laatste nummer van de drumband was Neighbours, zoals de titel al doet vermoeden werd er bij dit nummer meer op de trommel van de buurman gespeeld als op de eigen trommel. Tot slot werd er gezamenlijk de mars Barcelona gespeeld.

Tijdens het concert werden er tevens jubilarissen gehuldigd. Johan Nijenhuis en Arjen Groteboer zijn 25 jaar lid van de vereniging, Dinand Dinkelman is maar liefst vijftig jaar lid van Crescendo.


Slipjacht Ruurlo met 'piont to point'

Ruurlo - Een jacht met paarden en een meute honden: ofwel de jaarlijkse Slipjacht. Zaterdag 5 december vindt deze door traditie omgeven nagebootste jacht in Ruurlo voor de 39ste keer plaats. Verantwoordelijk voor de organisatie is Slipjachtcomité Ruurlo bestaande uit Anton Bretveld, Gerrit Flierman, Gerrit Klein Bluemink en Hendrik Mulderije. Te gast zijn zaterdag leden van de Koninklijk Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV).

Door Jan Hendriksen

De slipjacht komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar de jacht zoals die in Ruurlo wordt gehouden, vertoont meer gelijkenis met foxhunting zoals dat sinds het midden van de 18e eeuw in Engeland wordt bedreven. Het verzamelpunt voor de jacht is zaterdag het Kerkplein waar een afgevaardigde van het gemeentebestuur van Berkelland om 13.00 uur de deelnemers welkom zal heten. De inzet van de eerste run is omstreeks 13.15 uur nabij de rotonde aan de Slootsdijk en eindigt via de buurtschap De Bruil ter hoogte van de familie Faber aan de Batsdijk. De tweede run start aan de Batsdijk en eindigt bij de familie Schepers aan de Loakendiek in Veldhoek. Tijdens de tweede run zal er vanaf de Manpadweg tot aan de Loakendiek een zogenaamde 'point to 'point' gereden worden waarbij het element snelheid nadrukkelijk een rol speelt. De derde run gaat van start aan de Kapersweg en eindigt via 't Windmöllenveld aan de Hengeloseweg tegenover de doolhof waar de 'kill' plaatsvindt.

"We hopen op prachtig jachtweer en dat de 'scent' goed blijft hangen zodat we prachtig 'hondenwerk' te zien krijgen", zo hoopt voorzitter Anton Bretveld van het Slipjachtcomité Ruurlo.