Leerling Kevin bezig met de letterbak. Foto: PR
Leerling Kevin bezig met de letterbak. Foto: PR Foto: PR

VSO Korte Dreef wint prijs Beste Project- Speciaal 2015

Borculose school in race voor landelijke prijs

Door Rob Weeber

BORCULO - Een deel van de missie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is dat iedereen in Nederland goed onderwijs kan volgen en zich kan voorbereiden op zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Er moet passend onderwijs zijn voor iedereen, wat wil zeggen dat ieder kind recht heeft op een onderwijsplek die bij zijn of haar kwaliteiten en mogelijkheden past, eventueel met extra ondersteuning als dat nodig is. De realiteit echter is niet altijd conform de intenties en verwachtingen. Vaak is de beperkende factor het geld. Dat ondervindt ook VSO de Korte Dreef in Borculo, de school voor voortgezet speciaal onderwijs voor leerlingen van 12-20 jaar met een extra ondersteuningsbehoefte, zoals locatiedirecteur Herman Pol het noemt. Feitelijk bedoelt hij dat het leerlingen betreft met een licht verstandelijke beperking en/of gedragsstoornis en/of leermoeilijkheden.

Resultaten zijn veelbelovend en worden landelijk besproken

VSO de Korte Dreef maakt deel uit van de Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost-Gelderland (SOTOG). Het bestuur van SOTOG heeft in samenwerking met onderwijsstelling TWOG en zorginstelling Aveleijn een 'passend' project bedacht om thuiszitters naar school te krijgen, het zogenaamde 'Project 1-op-1-klas'.
Het gaat om leerlingen die ernstig meervoudig beperkt zijn en dus nog meer zorg en individuele aandacht nodig hebben dan de andere leerlingen op de Korte Dreef, leerlingen waarbij zelfs het reguliere speciaal onderwijs niet in staat blijkt ze te bedienen van passend onderwijs. De realiteit laat vaak zien dat ze zeer lang thuis zitten en uiteindelijk genegeerd of zelfs vergeten worden.

Uit 22 inzendingen is VSO de Korte Dreef onlangs door het LECSO (Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs) genomineerd voor de 'Project-Speciaalprijs 2015', samen met nog twee andere projecten. De Korte Dreef mocht vrijdag de prijs in ontvangst nemen.

Luc Glandrup, mentor van de 1-op-1-klas, is ook zeker trots, maar eigenlijk nog meer op de motivatie van de deelnemende kinderen die laten zien dat ze graag naar school willen. Zijn eerste twee leerlingen in deze klas zijn na 2 jaar passend onderwijs op een mooie dagbestedingsplek terecht gekomen. Beide leerlingen, inmiddels 19 jaar, zaten daarvoor al anderhalf tot twee jaar thuis in een woongroep, verstoken van onderwijs.
Nog een succesvol voorbeeld betreft een meisje dat intellectueel op VMBO-niveau zat, maar sociaal emotioneel op het niveau van een 4-jarige. Door anderhalf jaar 1-op-1-onderwijs heeft zij uiteindelijk meerdere certificaten behaald en vervolgt nu haar opleiding op een school in Ermelo.

Luc heeft samen met zijn collega's diverse opleidingen gevolgd, zoals Prikkelverwerking en Sociaal Emotionele Ontwikkeling op basis van leeftijd. Verder hebben ze regelmatig ondersteuning van het Centrum Consultatie en Expertise en worden structureel intern geschoold in 'wat te doen om te voorkomen dat je wat moet doen?'.

Ondertussen zitten ze niet stil op de Korte Dreef. September jongstleden is er een tweede 1-op-1-klas gestart en nu al groeit de wachtlijst voor de derde klas. De directie van de Korte Dreef zou graag zo snel mogelijk de wachtlijst voor de derde groep willen opheffen. De verwachting is echter dat dit niet zomaar geregeld is, omdat de kosten voor dit zeer speciale onderwijs hoog zijn. "Het is geen dure vorm van onderwijs, het is een verschrikkelijke dure vorm van onderwijs. Je begint met een tekort en eindigt met een tekort. Maar als we nu niets doen en durven te investeren, dan komen we later als samenleving voor hogere kosten te staan", aldus Pol.

"Gelukkig draagt het Samenwerkingsverband Slinge-Berkel, waaronder de Korte Dreef valt, ons project een zeer warm hart toe en wil ons in ieder geval nog een jaar financieel ondersteunen!"

Verder hebben ze het volgende project al weer in gedachten. "Het betreft leerlingen met een nog zwaarder 'vlekje'", aldus Pol. "Naast de verstandelijke beperking, de gedragsstoornis en de leermoeilijkheden, zijn deze leerlingen ook nog eens doof en/of gehoorgestoord. Mijn wens is vanzelfsprekend om ook deze doelgroep de passende kans te bieden waar ze recht op hebben."

"Uiteindelijk draait voor ons alles om aandacht en erkenning voor deze mooie, maar ingewikkelde doelgroep", aldus Pol.
De winnaar wordt 27 november officieel bekend gemaakt.


Concert door Ruurlo's Kamerkoor voor
Advent en Kerst

RUURLO - Het Ruurlo's Kamerkoor geeft onder leiding van dirigent Gerrit Hoekstra een Advent/Kerstconcert op zondagmiddag 13 december in de Sint Joriskerk in Borculo (Muraltplein).

Het programma draagt de titel Puer Natus Es en bevat onder andere werken van Andrea Gabrieli, Michael Preatorius Jacob Handl, Tomas Luis de Victoria en Hans Leo Hassler. Dit concert biedt een muzikaal voorproefje van de komende advent/kersttijd met een afwisselend programma van vocale en instrumentale muziek. Het orgelspel wordt verzorgd door Louis ten Vregelaar, vaste organist van de Lambertuskerk in Hengelo en op de fagot blaast Jeanet Wilmink.

Tijdens dit concert zingt het Ruurlo's Kamerkoor meerstemmige liederen en motetten gecomponeerd voor kerkelijk gebruik in de tijd van Advent en Kerst. De openingshymne Alma Redemptoris Mater is een van de vijf Maria-antifonen. Tekst en melodie van dit Gregoriaanse Adventsgezang zijn in de Renaissance door verschillende componisten gebruikt als basis voor meerstemmige composities.

Het Ruurlo's Kamerkoor zingt enkele voorbeelden van genoemde composities zoals in een motet van Palestrina (tekst) en een mis van De Victoria (melodie) waaruit het Kyrie en het Gloria ten gehore wordt gebracht. Verder wordt Maria, de vrouw die Jezus heeft gedragen en gebaard, in een aantal motetten en verschillende toonaarden bezongen, waarbij het Bijbelverhaal van Lucas op de voet wordt gevolgd.

In het tweede deel van het concert is het al een beetje kerst. Het motet Angelus ad Pastorem Ait vertelt het verhaal van de engel die aan de herders de geboorte van Christus aankondigt. Op het programma staat eveneens het Gloria in Excelsis Deo, een koorwerk van de componist De Victoria dat door het Ruurlo's Kamerkoor achtstemmig (met ondersteuning van orgel en fagot) wordt uitgevoerd. Het concert wordt besloten met enkele meerstemmige (bekende) kerstliederen. Aanstekelijke muziek waarin het blijde, warme en verwachtingsvolle kerstgevoel wordt opgeroepen.

Het concert begint om 15.30 uur en de Joriskerk is open vanaf 15.00 uur.

De toegang bedraagt €10, inclusief een consumptie na afloop van het concert.

Leerling Kevin bezig met de letterbak. Foto: PR