V.l.n.r.: Ineke van Rheenen, Jo Peters, Liesbeth Smeding, Ruud van Velzen, Ekie Voorburg. Foto:PR,
V.l.n.r.: Ineke van Rheenen, Jo Peters, Liesbeth Smeding, Ruud van Velzen, Ekie Voorburg. Foto:PR, Foto: Jan Hendriksen

Inloophuis en Wegwijsloket in Ruurlo

Ruurlo - De zorg verandert. De rol van familie, buurt en vrijwilligers wordt nog belangrijker en op hen zal steeds meer een beroep worden gedaan, mede door een terugtrekkende overheid. De Ruurloërs Ineke van Rheenen, Jo Peters, Liesbeth Smeding, Ruud van Velzen en Ekie Voorburg hebben samen met nog enkele anderen het initiatief genomen om een Inloophuis/Wegwijsloket in Ruurlo op te zetten.

Door Jan Hendriksen

Het initiatief van de vijf Ruurloërs staat of valt echter bij de beschikbaarheid van een bestuur en dat bestuur is er nog niet. Het uitvoeringsteam is dan ook dringend op zoek naar een voorzitter, secretaris en penningmeester voor het nieuwe initiatief. "Worden deze mensen niet gevonden, dan kunnen al onze voornemens en voorbereidingswerkzaamheden de kast in, en dat zou zonde zijn", zo verklaren Ineke van Rheenen en Ruud van Velzen. "We denken aan een Inloopcentrum, Wegwijsloket en Spreekuurruimte voor alle inwoners van Ruurlo. Door de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) gaan er ongetwijfeld veel mensen tussen de wal en het schip vallen en zij moeten toch ergens terecht kunnen voor ontmoeting, bezigheden en vragen. Een mogelijke oplossing voor de ontstane problemen zou kunnen zijn: een laagdrempelige, veilige, gezellige en voor iedereen toegankelijke plek voor ontmoeting en verbinding in Ruurlo, geleid door vrijwilligers", zo doet Ruud van Velzen het initiatief uit de doeken. Het uitvoeringsteam heeft al een locatie in het centrum van Ruurlo op het oog voor dit initiatief. Ineke van Rheenen: "We zijn al in een vergevorderd stadium over een locatie. De gesprekken hierover verlopen positief en als het een beetje meezit is er zeer binnenkort uitsluitsel over deze locatie". Ook is er al contact en overleg geweest met de gemeente Berkelland. De gemeente staat achter het initiatief. Het wordt een plek die spontaan en organisch moet gaan groeien en waar mensen zich echt welkom voelen. Een eigen plek van, voor en door Ruurloërs. Een plek waar mensen met elkaar in contact kunnen komen, waar allerlei initiatieven en activiteiten kunnen ontstaan en waar ideeën met hulp van anderen tot stand kunnen komen.
Eén van de doelen van het initiatief is het voorkomen van een sociaal isolement van Ruurloërs. Daarom ook moet het Inloophuis laagdrempelig worden, zonder eisen of voorwaarden te stellen aan de bezoekers. Het motto zal zijn: "Je hoeft niks, maar je mag!" Het zal een makkelijk toegankelijke, veilige en inspirerende omgeving moeten worden, waarbij ontmoeting en deelname aan het maatschappelijk verkeer centraal zullen staan. Bij het organiseren en uitvoeren van verschillende activiteiten kunnen de bezoekers die dat willen, worden ingezet; zij kunnen meehelpen waardoor participatie wordt bevorderd. "Bovendien komt door deze opzet de inloopfunctie in handen van direct betrokkenen te liggen", zo omschrijft Ruud van Velzen de doelstellingen. Bij de toekomstige bezoekers van het Inloophuis denken we aan iedereen die behoefte heeft aan contact of activiteiten. Dat kunnen mensen zijn die geen indicatie meer krijgen voor dagopvang, mensen met psychische of lichamelijke problemen, verstandelijk beperkten, werklozen, arbeidsongeschikten of mensen die weinig te besteden hebben. De initiatiefnemers willen ook een ruimte creëren voor specifieke groepen als, lotgenotencontacten, mantelzorgers, ouderen, nieuwe inwoners of groepen vormen voor opvoedingsondersteuning. Bij interesse voor bestuursfuncties kan met vrijblijvend info vragen bij Ineke van Rheenen (0573- 450470) of Ruud van Velzen (0573-459416).