Arnold Temmink uit Ruurlo was een van de eerste testpersonen op de nieuwe testbaan. Foto: PR.
Arnold Temmink uit Ruurlo was een van de eerste testpersonen op de nieuwe testbaan. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Ruurlo centrale locatie voor keuring brandweerlieden veiligheidsregio

Ruurlo - Per 1 januari 2011 is het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO) geïntroduceerd binnen de Veiligheidsregio's in Nederland. Het betreft een verplichte medische keuring voor al het repressief brandweerpersoneel: vrijwilligers en beroeps. In Veiligheidsregio Gelderland Zuid worden de brandweerlieden middels speciale testbaan sinds vorig jaar gekeurd. Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland waarvan de gemeenten in de Achterhoek deel uitmaken introduceert volgend jaar deze testbaan binnen haar regio in Ruurlo.

Door Jan Hendriksen

Ruurlo - Ruurlo is vanaf volgend voorjaar de voorlopige centrale locatie voor ruim 1500 brandweerlieden, zowel beroeps als vrijwillig, uit de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) die medisch gekeurd moeten worden. De VNOG heeft namelijk voor het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek (PPMO) een gedeelte van een voormalig bedrijfspand aan de Spoorstraat in Ruurlo voor vijf jaar gehuurd. Op deze locatie moeten de testonderzoeken onder brandweerlieden gaan plaatsvinden. Momenteel wordt de baan volop 'getest'. Met de nu ontwikkelde PPMO baan beschikt de brandweersector over een gevalideerde test die aansluit op de Wet op Medische Keuringen. De testen zijn gebaseerd op twaalf bijzondere functie eisen waaronder bijzondere functie-eisen op het gebied van klauteren en klimmen, hurken, knielen of kruipen, tillen, energetische belasting, rugbelasting (houdingen en krachtleverantie), werken met armen boven schouderhoogte, zicht, gehoor, verhoogde waakzaamheid en oordeelsvorming, blootstelling van de huid/luchtwegen aan (voedings)stoffen, producten en andere personen. Per bijzondere functie-eis worden uit de testen signalen voor verminderde belastbaarheid gesignaleerd. Het gehele PPMO traject bestaat uit vier onderdelen. Communicatieadviseur Herma van Eijk van de VNOG: "De eerste test bestaat uit een signaalvragenlijst die relevante gezondheidsklachten in kaart kunnen brengen. De tweede bestaat uit biometrische testen zoals het meten van bloeddruk en een oogtest en de derde is de functionele brandbestrijdingstest. Een fysieke test die uit twaalf onderdelen bestaat en die met ademlucht bepakking moet worden uitgevoerd." Zo moet men onder meer een deur forceren, een persoon redden, over een smalle richel lopen, een bal ophoog stoten (sloopwerkzaamheden), een handladder met spullen beklimmen en een aanvalsweg met een hogedrukslang (gehurkt, rechtop en achteruit) afleggen. "De traplooptest is een piekbelastingstest die kan checken of een brandweermedewerker met volledige bepakking plus een functiegerelateerde tilbelasting een voldoende belastbaar hartlongsysteem heeft. Deze zogenaamde 'stairmaster' kan men vergelijken met een roltrap in een warenhuis. De test bestaat uit honderd treden", aldus coördinator Willemien Plante van de PPMO testen. Gedurende de gehele test registreert een hartslagmeter de hartslag van de geteste persoon.

Ruurlo voorlopige enige locatie
Voorlopig is Ruurlo de enige locatie voor de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland voor PPMO testen. "Maar we zijn voor de regio Veluwe en de korpsen rond Apeldoorn op zoek naar nog een geschikte locatie. De reisafstand vanuit deze regio naar de Achterhoek is te fors. Het PPMO dient voor medewerkers tot 40 jaar eenmaal per vier jaar afgenomen te worden, voor medewerkers tussen 40 en 50 jaar eenmaal per twee jaar en voor medewerkers boven de 50 jaar eenmaal per jaar.

Realistische testbaan
Arnold Temmink (43) uit Ruurlo, actief als vrijwilliger bij de Brandweer Ruurlo en sinds kort parttime werkzaam als operationeel medewerker informatievoorziening binnen de VNOG, prijkt binnenkort levensgroot op een billboard op het pand waar de PPMO testen worden uitgevoerd. Temmink fungeerde als een van de eerste 'proefpersonen' voor de nieuwe testbaan in zijn woonplaats. "Het is een heel realistische baan die nadrukkelijke raakvlakken vertoont bij een gerichte inzet."