Bennie Jansen is trots op zijn winkel. Foto: Willy Hermans
Bennie Jansen is trots op zijn winkel. Foto: Willy Hermans Foto: Willy Hermans

Jansen de Smid al bijna een eeuw een begrip

HENGELO - In 2019 hoopt Bennie Jansen het eeuwfeest te vieren met zijn totaalwarenhuis in het centrum van Hengelo. Ondanks de concurrentie van internet en winkelketens houdt hij het hoofd boven water onder het motto van service, kwaliteit en garantie.

De opa van Bennie nam op 22 april 1919 de smederij over van Ruesink, die liever in bankzaken verder ging. Bernard Jansen (geb. 1892) uit Drempt werd na een half jaar inwerken eigenaar van de zaak op de hoek van de Bleekstraat en Ruurloseweg. Het smidswerk bestond uit een wagenmakerij, het beslaan van paarden met hoefijzers en verkoop en onderhoud van allerlei landbouwwerktuigen. Bennie Jansen heeft zich goed verdiept in de historie van het bedrijf: "Behalve de smederij naast Wolbrink stond op het terrein een boerderij met koestal en twee winkeltjes met allerlei ijzerwaren en andere artikelen. Het was een bloeiende zaak, aan werk was geen gebrek. Een smid was in tel, al deed opa er van alles bij en was hij ook reparateur van fietsen en motoren. Er waren een stuk of vier medewerkers in dienst, zoals Jan Rouwenhorst en Lenderink uit Zelhem en een dienstmeid. Ze aten met de pot mee, zo ging dat in die tijd."

Drie generaties Jansen
Derk-Jan Jansen (1919-1996), de zoon van Bernard, liep al als jongen mee in de zaak. Hij had drie zussen, zodat het duidelijk was dat hij de beoogde opvolger werd. Na de oorlog liep het smidswerk geleidelijk terug. Meer mensen konden zelf lassen en de doe-het-zelf-zaken kwamen op. In de zestiger jaren werd besloten een nieuwe winkel te bouwen, zodat Derk-Jan daarmee verder kon. In die tijd de modernste van de omgeving met een grote kelder voor opslag. In 1969 was de opening, Bernard Jansen was net overleden.
Derk-Jan en zijn vrouw Diny (beter bekend als Dine van de Smid) runden de zaak. Derk-Jan deed de boekhouding, Dine de winkel. Inmiddels liep ook Bennie (geb. 1950) al mee en leerde het vak. Bennie Jansen: "Mijn moeder was het gezicht van de winkel, een echte zakenvrouw. Ze kon goed verkopen, maar was niet gemakkelijk. Wat ze achter had, had ze niet voor, zoals ze dat zeggen. Ze ging ook vaak op pad en wist altijd weer wat te verkopen. Mijn vader deed de boekhouding.

Ik had het rijbewijs, dus ik moest alles op de plaats brengen en aansluiten. Na het behalen van het STIVO-vakdiploma was ik ook all-round. We verkochten behalve ijzerwaren eerst landbouwwerktuigen, gaskachels en ook witgoed en radio's en tv's. Voor de verkoop van landbouwwerktuigen was geen ruimte meer en dat werd in de jaren 70 overgenomen door de LMB. Geleidelijk gingen we over op een totaalwarenhuis: ijzerwaren, huishoudelijke artikelen, camping- en cadeauartikelen. Kachels en onderdelen zijn we altijd blijven verkopen. We hadden altijd al spullen die je nergens anders kon krijgen.

Concurrentie
In 1994 ging Bennie Jansen in zijn eentje verder. In een tijd dat ook de grote ketens zich in Hengelo vestigden en online kopen steeds populairder werd. Veel vergelijkbare zaken en zelfs filialen van ketens in de regio moesten de deuren sluiten, maar Jansen de Smid is er nog steeds. Jansen doet er alles aan om klanten te binden. Hij heeft nog veel vaste klanten, maar ook uit Vorden en Zelhem weten ze het totaalwarenhuis te vinden. Dat blijkt nog tijdens dit gesprek als steeds weer de bel rinkelt. "Service, kwaliteit en garantie staan voorop, naast klantvriendelijkheid. Ik doe niet moeilijk over ruilen of garantie. Ik koop al meer dan 40 jaar in bij een groothandel in Deventer, waardoor ik met nieuwe trends mee kan en altijd weer leuke acties kan houden. In deze tijd zijn bv. de Cloer wafelijzers en kniepertjesijzers een trekker. Ik kan niet tegen de prijzen van de budgetwinkels op, maar voor kwalitatief goede artikelen kan iedereen bij mij terecht. En voor spullen die nergens anders te krijgen zijn. Veel verkocht worden de potten en pannen, maar ik ben ook dealer van Leifheit, het bekende Boerenbont en Blau Saks aardewerk. Je kunt het zo gek niet bedenken. Tot een jaar of tien geleden verkocht ik ook vuurwerk, maar na Volendam en Enschede moest ik aan zoveel regels voldoen en investeren dat doorgaan niet langer mogelijk was." Bennie Jansen is inmiddels 65 jaar, maar wil het liefst doorgaan tot 2019 om de 100 jaar vol te maken!

Bennie Jansen is trots op zijn winkel. Foto Willy Hermans