De Hoeksteen aan de Beukenlaan in Barchem. Foto: Jan Hendriksen.
De Hoeksteen aan de Beukenlaan in Barchem. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem stoot kerkgebouw De Hoeksteen af

Barchem - De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem heeft definitief besloten om het kerkgebouw De Hoeksteen aan de Beukenlaan in Barchem af te stoten. De kerkgemeente kan zich niet langer twee kerkgebouwen veroorloven. Vanaf september 2016 worden er in De Hoeksteen geen kerkdiensten meer gehouden. Zolang het gebouw nog niet is verkocht kan er voor een aantal activiteiten nog wel gebruik van worden gemaakt.

Door Jan Hendriksen

De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem begrijpt dat dit besluit velen pijn doet maar ziet geen andere uitweg. De kerkgemeente moet financieel drastisch gaan bezuinigen. Een speciale commissie komt met voorstellen om op een goede manier afscheid te nemen van De Hoeksteen als de kerk waar veel gemeenteleden zulke goede herinneringen aan hebben. Van oorsprong behoorde De Hoeksteen vanaf 1898 tot de Gereformeerde Gemeente Barchem-Ruurlo. Architect van De Hoeksteen was de heer Enklaar uit Ruurlo. In 1980 vond de tweede en laatste uitbreiding plaats.

Geschiedenis
Veel werk werd steeds door eigen gemeenteleden verricht. Het interieur van de kerk is eenvoudig, maar knus. Het gebouw heeft een orgelgalerij, waar drie decennia, tot 1981 een pijporgel heeft gestaan. Het huidige orgel staat vooraan in de kerk. Het doopvont stamt uit 1960. In haar geschiedenis zijn inmiddels ruim een twintigtal predikanten voorgegaan. De Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem komt voort uit de fusie in 2008 van de Hervormde Gemeente Ruurlo en de Gereformeerde Gemeente Barchem-Ruurlo.