De gitaargroep onder leiding van Wim Tibben.  Foto: Henk Viscaal.
De gitaargroep onder leiding van Wim Tibben. Foto: Henk Viscaal. Foto: Jan Hendriksen

Verrassende nieuwe muzikale
elementen tijdens sfeervolle Kerst Inn

Ruurlo - We zijn op weg naar het kerstfeest. Samen zingen we liederen die vaak al heel lang in deze tijd van het jaar worden gezongen. We luisteren naar koorzang en muziek die ten gehore worden gebracht door musici en koren uit ons eigen dorp. Zie hier de perfecte formule en inhoud van de jaarlijkse Kerst-Inn die zaterdag weer een volle sfeervolle Ruurlose Dorpskerk opleverde. En dat al voor het 37e achtereenvolgende jaar. Met dank aan de organisatiecommissie en alle deelnemers.

Door Jan Hendriksen

Vergeleken met voorgaande waren er een paar vernieuwingen doorgevoerd. Zo begon de 37e editie met een muzikale verrassing. Doedelzakspeler Wout van der Heiden uit Ruurlo bracht samen met de drie zusjes Haidi, Karin en Sendie middels kaarsen het licht binnen bij de opening van de Kerst Inn. De drie zusjes komen uit Syriƫ en wonen sinds bijna een jaar met hun ouders in Ruurlo. "Hier vonden zij een veilig onderkomen, hier kunnen ze weer onbezorgd naar school. Zij denken vast terug aan de keren dat zij Kerst vierden in hun eigen land. Kan dat ooit weer?", zo vroeg Peter van Heij van de organisatiecommissie zich hard op af tijdens de overdenking. Ook stelde hij de aanwezigen de vraag: "Wat hoop je te vinden, wat hoop je te ervaren aan het einde van jouw weg naar het kerstfeest, als je je bestemming hebt bereikt? Je bent immers niet voor niets op weg! Ongetwijfeld zullen velen van u iets zeggen over de geboorte van dat kindje in Bethlehem, het geboortefeest van Jezus. Jezus, die voor miljarden mensen heel belangrijk werd. En nu na meer dan 2000 jaar nog steeds een voorbeeld is voor velen.
Met Kerst gaan heel veel mensen naar de kerk om dat geboortefeest te vieren. Ook mensen die in de rest van het jaar geen kerk bezoeken. En als ik het aan een kind zou vragen, heb je een goede kans dat het begint over de pakjes onder die kerstboom. Want die liggen er steeds vaker. De Kerstman wint snel terrein op Sinterklaas."

Vlot tempo
Koor Markant onder leiding van dirigent Ton Verheul, die eind deze maand na 38 jaar afscheid neemt van het koor, opende met het nummer 'Herders, Hij is geboren'. In een vlot tempo werd het koor opgevolgd door de gitaargroep van Wim Tibben uit Ruurlo met Engelse en Franse kerstliederen.
De groep onder leiding van gitaar leraar Tibben en zijn collega Hein Alberts en zijn leerlingen Marije van Heuven en Emmelie Prins werkten voor het eerst in een gelegenheidssamenstelling mee aan de Kerst-Inn. Hier en daar had Tibben wat geknutseld om de muziek geschikt te maken voor meerdere gitaren. Dochter Rozemarijn Tibben werkte op harp mee. Zij zong een Schots wiegelied en 'Auld lang Syne'. Swingend en toepasselijk was het lied 'Mary's Boy Child' waarmee Schouder aan Schouder onder leiding van de nieuwe dirigent Rianne Legebeke opende. Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust presenteerde zich samen met Wouter van der Heiden met het nummer 'Highland Cathedral' gevolgd door 'Consolation' om verrassend te eindigen met 'Feeling Good' van Michael Buble dat gezongen werd door de jarige Ton Knevel. 'Midden in de Winternacht' vormde de gezamenlijke afsluiting.

Collecte
Nieuw was ook dat er ondanks de regen er warme chocolademelk werd geschonken op het Kerkplein. Niet veranderd was de collecte die bestemd is voor de Noodhulp van de gezamenlijke kerken in Berkelland die kerstpakketten schenkt aan inwoners die van een minimaal inkomen moeten leven.