Trudy van Baal (links) en Hannie Schuurman in de Wereldwinkel aan het Muraltplein in Borculo.
Trudy van Baal (links) en Hannie Schuurman in de Wereldwinkel aan het Muraltplein in Borculo. Foto: Richard Stegers

Cadeautje vanwege jubileum

Wereldwinkel, dé cadeauwinkel van Borculo

BORCULO De verkoopruimte is klein en gezellig, het aanbod verrassend groot. De Wereldwinkel in Borculo bestaat 30 jaar en viert het jubileum met een speciale actie. Iedere betalende klant mag in september een leuke attentie uitzoeken.

Door Richard Stegers

Het valt vaak niet mee om een origineel cadeau te vinden. Niet iedereen denkt dan gelijk aan de Wereldwinkel. Toch heeft het veel te bieden. Wereldwinkel wil zich dan ook graag profileren als dé cadeauwinkel van Borculo. Voorzitter Hannie Schuurman en secretaris Trudy van Baal van Stichting Derde Wereldwinkel Borculo benadrukken dat laatste. "We zijn de kleinste cadeauwinkel van Borculo met het grootste assortiment. Dat zou je op het eerste gezicht misschien niet zeggen."

Wie een blik werpt in de knusse zaak aan het Muraltplein krijgt gelijk een vrolijk gevoel door de vele kleurrijke artikelen. Het verrassende en complete aanbod bestaat uit verschillende food en non-food producten, allemaal met een hedendaags tintje. Koffie, thee, suiker, wijn, koekjes, chocolade, wierook, boeddha's, houtsnijwerk, keramiek, gelukspoppetjes, schalen, vazen, tassen, sierraden, beelden. Het is teveel om op te noemen. "Mensen moeten beslist een keer binnenkomen, het zal ze verbazen wat we hier allemaal verkopen. Ook voor de nieuwste trends kunnen ze terecht", aldus de bestuursleden. "Het gaat meestal om exclusieve en authentieke cadeaus die je nergens anders kunt krijgen. En je dient er een goed doel mee." De veelal ambachtelijk vervaardigde artikelen, soms zelfs volgens eeuwenoude tradities gemaakt, worden namelijk gekocht bij bedrijven en eenmanszaken in ontwikkelingslanden, zoals Nepal, Kenia, Mexico, Indonesië, Bangladesh, India, Madagaskar, Tanzania, Zimbabwe en Columbia. De makers krijgen een eerlijke prijs, zodat ze in hun land een goed bestaan kunnen opbouwen. "Mensen krijgen daardoor de kans hun levensomstandigheden te verbeteren. Dat maakt het heel dankbaar werk", vertelt Hannie Schuurman. Er worden overigens strenge voorwaarden gesteld aan de kwaliteit van de producten. Ze zijn voorzien van een keurmerk met aandacht voor duurzaamheid en bescherming van het milieu.

Wereldwinkel Borculo ging in 1985 van start. Eerst werd er vanuit huis gewerkt, later was er een verkooppunt in ontmoetingscentrum Het Hof. In 1990 verkaste de winkel naar de fietsenkelder van de NH kerk aan het Muraltplein en werd het groter van opzet. "Als de vlag bij de toegangsdeur van de kerk uithing, betekende het dat de Wereldwinkel geopend was", weten de bestuursleden zich nog goed te herinneren. Toch was de situatie niet ideaal. "De openingstijden bleven beperkt tot vrijdagavond en zaterdag en iedere keer moest er opnieuw worden opgebouwd." Sinds 1998 is de Wereldwinkel gehuisvest op de huidige locatie waar de stichting het pand van de kerk huurt. "Een volwaardige plek met veel mogelijkheden en ruime openingstijden."

De Wereldwinkel bestaat mede dankzij de inzet van de vele vrijwilligers. Er zijn 25 vrijwilligers die meehelpen. "Daar zijn we heel blij mee, we kunnen niet zonder ze", merkt Trudy van Baal op. "En we kunnen nog meer vrijwilligers gebruiken. Mensen die belangstelling hebben kunnen zich melden", vult de voorzitter aan. Dat kan telefonisch, (0545) 272635 of per mail: info@wereldwinkelborculo.nl

Wereldwinkel Borculo vindt u aan het Muraltplein 33 in Borculo tegenover de NH kerk.De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 9.30 tot 16.00 uur.