Julia met haar paard Princess Zin actie op internationaal niveau, eerder dit jaar.
Julia met haar paard Princess Zin actie op internationaal niveau, eerder dit jaar. Foto: PR Julia te Woerd

Geen hindernis te hoog voor Julia

Rekkense rijdt mee op internationaal niveau

Door Susanne ten Have

REKKEN - Onbevreesd vliegt ze over de hindernissen met haar kleine paardje Princess Z. De liefde voor paarden en de springsport is Julia te Woerd (14) met de paplepel ingegoten. En bijzonder is ze zeker, de Rekkense zit nu in de selectie van het A-kader bij de Children-klasse van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS).

Vooralsnog is Julia vrij nuchter over haar opname in deze springklasse. In de Children-klasserijden kinderen tot en met 14 jaar op internationaal niveau bij de paarden. Binnen een internationale wedstrijdambiance is het springparcours zwaarder, voor ruiter en paard. De hindernissen zijn op internationaal niveau iets hoger dan Julia springt op nationaal niveau. De hindernissen zijn 1.25 meter hoog en in de barrage 1.30 meter .Inmiddels heeft Julia een aantal wedstrijden op internationaal niveau gereden onder andere in Lier (BE).

A-Kader
Na een tip van haar instructrice Astrid Grossman bij de Molenruiters in Rekken, wist Julia zich dankzij haar goede resultaten op de wedstrijden te selecteren voor het Rabobank Talentenplan. Vanaf toen is het balletje gaan rollen. Doordat Julia met haar paard een constante prestatie neerzette in de KNHS Roelofsen Raalte Competitie en een nette rit reed tijdens het internationale concours in Mierlo, mocht zij promoveren naar de Children-klasse.

Van pony naar paard
Julia was er vroeg bij. Als vierjarige reed zij op familie pony Dirkje. Daar leerde ze als jonge amazone eerst gezellig 'hobbelen'. Maar de afgelopen tien jaar leerde ze veel bij. Met haar pony Jewel (Jacodi'sAziël) kwam Julia al uit in de klasse ZZ-springen. Dit is de hoogst haalbare klasse op nationaal niveau. Als combinatie waren de twee zeer succesvol, maar een overwinning op de Gelderse of Nederlandse Kampioenschappen zat er steeds net niet in. ,,Julia deed het altijd al wel goed op concoursen, maar dat zij werd opgenomen in het A-kader bij de Children zagen we niet aankomen", vertelt de moeder van Julia. Inmiddels heeft Jewel een nieuwe stalplaats gevonden bij een andere ruiter.

Het paard Princess Z ,waarmee Julia zich selecteerde voor het A-kader en het nationaal team staat, is een eigen fok-product van de familie Te Woerd. De moeder van Julia vertelt over de overstap van de pony's naar de paarden: ,,In het begin vond ik het spannend als Julia op de grote reed. Ze was best klein, maar de afgelopen tijd is ze best gegroeid."Julia is het hier roerend mee eens. ,,Ja, mama vindt het soms best eng!" vult Julia aan.

Stijgende lijn
Op dit moment staat bij de familie Te Woerd een groot vos paard op stal dat Julia mag rijden tijdens de internationale wedstrijden. Princess Z is naar de maatstaven van de paardensportvrij jong en heeft net als Julia geen ervaring op internationaal niveau. ,,De verre reizen die wij steeds moeten maken is vermoeiend voor Princess, daarom krijgt ze nu wat rust."

Julia rijdt niet alleen haar eigen paarden, tussendoor rijdt ze de paarden die bij haar vader op stal staan. Op de vraag wat is je grootste droom? Antwoord Julia vastberaden,, Op de Olympische Spelen rijden!". Volgens haar moeder ligt Julia's kracht in het feit dat ze heel goed weet wat ze wil. ,,En dat doet ze dan met heel veel overtuiging," zegt haar moeder. Haar grote voorbeeld blijft haar vader, maar ook Olympisch goudwinnaar Jeroen Dubbeldam. Julia's vader is een geoefend ruiter. ,,Papa is wel één van mijn voorbeelden, maar hij rijdt nooit binnen de tijd!" vertelt Julia lachend.