Toelage voor
Huishoudelijke Hulp

EIBERGEN - Berkelanders die per 1 januari 2016 geen gebruik meer kunnen maken van eerder door de gemeente betaalde hulp, komen dan in aanmerking voor een toelage voor het bekostigen van de nodige Huishoudelijke Hulp. Het gaat om ongeveer 1000 personen.

Wethouder Marijke van Haren: "Deze toelage maakt het mogelijk dat Berkellanders hun vertrouwde huishoudelijke hulp kunnen behouden. En de huishoudelijke hulpen houden hierdoor voorlopig hun baan." De gemeente Berkelland betaalt 12,50 per uur, Berkellanders die dan zelf de hulp inhuren die eerder door de gemeente werd betaald, betalen 9 euro per uur zelf voor de huishoudelijke hulp. Er wordt bij deze regeling gebruik gemaakt van een 'vouchersysteem'. De voucher , die een vast bedrag vertegenwoordigt, kan worden ingeruild voor hulp. De vouchers kunnen worden bemachtigd via de Voormekaarteams. Het aantal te verkrijgen vouchers is afhankelijk van het aantal uren HH1 dat men eerder via de gemeente ontving.

Er is al intergemeentelijk overleg om het systeem te digitaliseren, dat brengt minder administratieve rompslomp met zich mee. Deze regeling gaat in per 1 januari 2016, de oude situatie blijft tot dan toe min of meer in stand. Er is 452.570 euro beschikbaar. Daarmee verwacht men 36.200 uren werk te creƫren, circa 70 medewerkers kin 2016.