Een van de artiesten op het Jazz Vesteval 2015: Dede Priest.
Een van de artiesten op het Jazz Vesteval 2015: Dede Priest. Foto: PR

Dede Priest en Clemens van de Ven op Grols Jazzvesteval

Organisatie verkiest kwaliteit boven kwantiteit

GROENLO Het Jazzvesteval is een begrip in Groenlo en ver daarbuiten. Dit jaar wordt voor de 28e keer dit festival georganiseerd. Huub Hofstede, die samen met Hans Boerkoel en Paul Wallerbos de organisatie voor zijn rekening neemt, is zeer tevreden over de programmering dit jaar.

Door Kyra Broshuis

"We zijn elk jaar op zoek naar het beste van het beste op dit gebied. We willen echt kwaliteit bieden en kijken goed naar wat de mogelijkheden zijn. Vorig jaar hebben we voor het eerst het Vesteval wat compacter gehouden, iets minder deelnemende cafés en daardoor meer rust voor de bezoeker. Dat is uitstekend bevallen. Ook van de vele bezoekers hoorden we dat dit heel goed werkt. Ze blijven langer luisteren bij een bepaalde band, ze hoeven niet als een haas nog andere etablissementen te bezoeken." Toch is er dit jaar 1 extra café bijgekomen. "Dat klopt, het nieuwe café Streets doet ook mee. Dit café ligt midden in het centrum en prachtig op de route, het past uitstekend in het schema."

Aansprekende muzikant
Ondanks de variatie die Hofstede wil brengen staat 1 optreden buiten kijf. "De VandeVen Band, gestart in 1999, is al jaren een vaste gast op ons Vesteval. Clemens van de Ven is zo'n aansprekende muzikant, die willen we graag behouden."
Van de Veen staat bekend om zijn rauwe stem en opzwepende pianospel, de twee belangrijkste kenmerken van de band die daarom een geheel eigen sound heeft."
De muziek van deze band is gebaseerd op de bekende Rythm 'n Blues muziek uit New Orleans.
Iconen als Dr. John en Fats Domino zijn de inspiratiebron voor Van de Ven. Hij is een zeer bekende verschijning op de goede Nederlandse festivals als North Sea Jazz, Oerol en de Parade. Deze band is tijdens het Vesteval te zien bij Wissink op de Markt in Groenlo.

Veel talent in de Achterhoek
De organisatie weet al jarenlang bekende en aansprekende muzikanten naar Groenlo te halen. Zo hebben ze in het vestingstadje al kunnen genieten van Georgie Fame, Piet Noordijk, Rita Reys, het Rosenberg Trio en Benjamin Herman.

Roots Beets Brothers in Groenlo

Ook de Beets Brothers, die hun roots in Groenlo hebben, hebben er opgetreden. De organisatie biedt, naast het jaarlijkse Jazzvesteval, ook regelmatig muziekmiddagen bij Bar de Lange Gang.
Hofstede is blij de steeds groeiende belangstelling van jongeren voor de muziek. "We zijn constant bezig met vernieuwing en verjonging en we willen ook onze programmering hierop aanpassen. We bieden niet enkel jazzmuziek, we kijken veel breder. Het gaat ons erom dat de muziek die wij bieden een bepaald niveau heeft.
We willen graag verschillende muziekstijlen promoten waarbij we de connectie met de jazz willen behouden. We willen een podium bieden voor het vele talent dat we hier in de Achterhoek hebben, er wordt zoveel mooie muziek gemaakt."
Praktische informatie
Naast de Van de Venband zijn er nog zeven andere aansprekende bands te horen en te zien in het centrum van Groenlo. Zo pakt Rockcafé Taste uit met The Veldman Brothers, een blues gezelschap dat garant staat voor een potje stevige muziek. Bij café Kras is de charismatische Dede Priest te bewonderen.

Het Jazzvesteval begint zaterdagavond 5 september om 21:30 uur. De toegang (1 button voor toegang in alle deelnemende cafés) bedraagt 12,50 in de voorverkoop en 15 euro aan de kassa. De voorverkoopadressen zijn Bruna aan de Beltrumsestraat en het VVV-kantoor aan de Kevelderstraat in Groenlo. Tijdens het Vesteval zelf zijn de buttons verkrijgbaar bij het Jazzkraampje op de Markt in bij Bar de Lange Gang aan de Kevelderstraat. Het complete programma voor deze avond vindt u op de website.


www. jazzvesteval.nl