Erik Groot Obbink (rechts) en Bert Smeenk trekken samen op (Foto: Rob Weeber)
Erik Groot Obbink (rechts) en Bert Smeenk trekken samen op (Foto: Rob Weeber) Foto: Rob Weeber

Expositie Historisch Eibergen

In schuur op Erve 't Vunderink

EIBERGEN Wie al eens Shortgolf gespeeld heeft op 't Vunderink in Eibergen, heeft vast en zeker de oude hooihark zien staan uit de tijd dat het paard nog (letterlijk) in trek was. Het is een van de stukken uit de verzameling van eigenaren en uitbaters Karin en Erik Groot Obbink. Zij verzamelen zogenaamde boerenbenodigdheden uit de tijd dat het paard nog niet was vervangen door de mechanisatie. Sinds kort heeft hij door toeval zijn collectie enorm uit kunnen breiden door een aanbod van Erve Niehof in Diepenheim. De hoeveelheid materieel echter heeft daarmee een museale omvang gekregen en stelde hen voor nieuwe (personele) uitdagingen op het gebied van inrichting, beheer en onderhoud.

Door Rob Weeber

Via penningmeester Bert Smeenk nam Erik contact op met de Stichting 'Ik vraag me af…'. De stichting bestaat uit een groot aantal amateurhistorici en vrijwilligers dat zich bezig houdt met de (Joodse) geschiedenis van Eibergen. Onder meer heeft men achterhaald dat er uit Eibergen tientallen Joodse slachtoffers meer zijn gevallen tijdens de oorlog dan het officiële herdenkingsmonument vermeldt. De stichting is druk beijverd om dit recht te zetten. Verder was men al langere tijd op zoek naar een permanente expositieruimte voor al hun foto- en filmmateriaal.

Het contact verliep voorspoedig en de monumentale schuur op het erf van Groot Obbink bleek een schot in de roos. Veel vrijwilligers maken lichte handen en inmiddels is de herinrichting van de schuur grotendeels voltooid, zodat historisch besef, educatie en culturele ontspanning een mooie symbiose kunnen vormen. Fotopanelen zullen worden afgewisseld met nostalgisch materieel als koets, bascule en weefgetouw uit de tijd tot 1950. Bovendien is er ruimte om films te vertonen. Buiten de schuur zal het overige materieel komen te staan.
Op 9 september volgt de officiële opening van de eerste expositie van de stichting, genaamd Historisch Eibergen. Vanaf 12 september zijn er bovendien allerlei activiteiten om de expositie heen georganiseerd. Penningmeester Smeenk verzorgt dan een historische wandeling door Eibergen. Tijdens de wandeling door de oude kern van Eibergen wijst hij op niet meer bestaande panden die op de expositie te zien zijn. Op zondag 13 september mag er zelfs een bezoek aan de Joodse Begraafplaats gebracht worden.
Verder worden er fietstochten en rondvaarten georganiseerd, is er op 23 september een filmavond en op 3 oktober een Tweede Wereldoorlog kampement rondom 't Vunderink aanwezig. Alle activiteiten zijn vanaf 't Vunderink georganiseerd en eindigen daar weer. Indien gewenst kunnen lunchpakketten besteld en meegenomen worden. De activiteiten duren tot en met 4 oktober. De openingstijden van de expositie zijn: woensdag van 13.30 tot 17.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.30 tot 17.00 uur.


Erve 't Vunderink, Vunderinkslaan 3, Eibergen, tel. 0545-471 522, vunderink@kpnplanet.nl