De expositiecommissie met Corry Lankveld (r) en Marianne Appels. Foto: PR
De expositiecommissie met Corry Lankveld (r) en Marianne Appels. Foto: PR Foto: PR

'Zo zie ik Berkelland' in Haarlo

HAARLO - Het moment nadert waarop het 10-jarig bestaan van de kunstkring BArt het hoogtepunt bereikt met de verkiezing van het origineelste kunstwerk onder de titel 'Zo zie ik Berkelland'. Eerder dit jaar werd een oproep gedaan aan iedere inwoner van Berkelland om een kunstwerk in te sturen. Vanaf 27 september tot en met 2 oktober zijn de werken te bezichtigen in het Kulturhus 't Stieltjen in Haarlo.

Door Rob Weeber

Het jubileumjaar begon met de kunstroute in het laatste weekend van mei en het eerste weekend van juni. Bezoekers konden langs de route Borculo, Haarlo, Eibergen tot bijna aan Haaksbergen toe op 13 plaatsen kunstwerken bewonderen. Sommige kunstenaars toonden het kunstvoorwerp in de tuin, anderen in een lege etalage en weer anderen bij hen thuis. Tellingen hebben uitgewezen dat enkele honderden mensen de route hebben gevolgd.

De tweede grote activiteit betrof dus de wedstrijd 'Zo zie ik Berkelland', waarbij de deelnemers hun visie op Berkelland kunstzinnig kunnen visualiseren en insturen. De vorm en gebruikte techniek staat vrij. De expositiecommissie bestaat uit Corry Lankveld en Marianne Appels, aangevuld met Herbert Wensink voor de organisatie van het gehele jubileum. Zij hebben naar eigen zeggen veel werk gehad aan alle voorbereidingen, waaronder ook het vinden van sponsoren. "We hebben 46 inzendingen gehad, waarvan de helft van onze eigen leden afkomstig is", aldus Marianne Appels. "Een mooi resultaat dat aangeeft dat kunst leeft in Berkelland. Op 3 oktober zal een vakjury de inzendingen beoordelen en 3 prijswinnaars aanwijzen. Natuurlijk hebben we met de juryleden overlegd hoe ze de kunstwerken gaan beoordelen. Omdat de wedstrijd voor iedereen in Berkelland open staat, kun je niet of nauwelijks op zaken als gebruikte techniek, ambachtelijkheid en talent jureren. Daarom is gekozen voor de originaliteit van de inzending als uitgangspunt voor de jurering. Naast de 3 prijzen van de vakjury hebben we ook een publieksprijs."

De vakjury bestaat uit niemand minder dan Anton ter Braak, beeldend kunstenaar, John Ligtenberg, schilder en winnaar van de Botticelliprijs Florence 2015, Irma Blank van galerie Àlafran in Diepenheim, oud-burgemeester Hein Bloemen en lijstenmaker Martin Morsink uit Neede. Deze laatste sponsort tevens de publieksprijs. De juryleden krijgen van te voren wat aanvullende informatie over de inzendingen toegestuurd, maar kunnen de werken alleen via de website van kunstkring Bart zien en pas op 3 oktober in het echt. Ze weten echter, ook tijdens het jureren, niet van wie de werken afkomstig zijn. Ze stemmen op een nummer. Voor de publieksprijs mag iedereen meestemmen. Niet alleen kan men tijdens een bezoek aan de expositie zijn stem uitbrengen, maar ook via de website (www.kunstkringbart.com/jubileum/kunstwedstrijd).

De expositie in 't Stieltjen is geopend vanaf 27 september tot en met 2 oktober. De openingstijden variëren per dag: 27/9: 12-16 u;28/9-1/10: 10.30-12 u. en 14-16 u; 2/10: 14-16 u. en 19-20.30 u. Na 2 oktober 20.30 uur kan er niet meer gestemd worden en is de expositie gesloten voor het publiek.

Op 3 oktober is er een feestelijk programma voor alle betrokkenen en genodigden. Vanaf 11.00 uur worden de inzendingen door de vakjury beoordeeld, waarna om 15.00 uur drie prijswinnaars bekend gemaakt worden. Zij ontvangen een geldprijs van respectievelijk € 350, € 175 en € 100. Ook de publieksprijs wordt bekend gemaakt. De winnaar hiervan ontvangt € 150. Tijdens de uitreiking van de prijzen zal ook wethouder Joke Pot aanwezig zijn. Op maandag 5 oktober kunnen alle deelnemers hun kunstwerk tussen 15.00 en 19.00 uur. weer ophalen. BArt wil ook graag oud-leden uitnodigen voor 3 oktober, maar beschikt niet meer over alle adressen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom in 't Stieltjen.