Opbouwploeg van de OGW op 14/11 in Rekken met voor rechts onder de voorzitter van de Molenruiters Geert Rexwinkel (blauwe overal). Foto: Rob Weeber
Opbouwploeg van de OGW op 14/11 in Rekken met voor rechts onder de voorzitter van de Molenruiters Geert Rexwinkel (blauwe overal). Foto: Rob Weeber Foto: Rob Weeber

Eerste eventing bij Molenruiters Rekken

REKKEN - Komende november is een drukke maand voor de Molenruiters uit Rekken. Traditioneel is er in de eerste week van november de Onderlinge Samengestelde Wedstrijd voor pony's en paarden. Deze wedstrijd staat alleen open voor de eigen leden. Een week later echter organiseert de vereniging voor de eerste keer in haar bestaan een open SGW voor pony's en paarden, klasse B en BB.

Door Rob Weeber

Voorzitter Geert Rexwinkel van de molenruiters legt uit waarom er voor dit evenement is gekozen. "Er is veel belangstelling in het hele land voor eventing wedstrijden, maar de meeste worden in het oosten georganiseerd. Het zou voor Rekken een mooie promotie zijn als we hier ook eventing van de grond konden krijgen. Daarom organiseren we voor dit jaar een pilot, een oefenwedstrijd, waarbij maximaal 150 deelnemers aan de start kunnen verschijnen. Het was vanaf de bekendmaking via de KNHS best wel spannend of er voldoende belangstelling was, maar we zaten met enkele weken al vol. We hebben deelnemers uit het hele land."
Juist ook omdat het de eerste keer is, staat de veiligheid hoog in het vaandel. Elk paard wordt voor en na iedere oefening onderzocht door een dierenarts die ter plekke bepaalt of het verder mag of niet. Verder is het parcours iets aangepast. Omdat het hier een oefencross betreft, komt het uit in de laagste klasse. Hier is de waterbak nog niet verplicht en aldus weggelaten. Verder is de hoogste hindernis maximaal 80 à 90 cm en bestaat uit een zogenaamde breekboom van hard plastic. De totale lengte van het parcours bedraagt ca. 1,9 km en kent 18 hindernissen. Verantwoordelijk voor de bouw is de gediplomeerde parcoursbouwer Harm Rexwinkel, die onder andere ook de bouwer is van het Bollert Brons parcours in Neede. Alle landeigenaren in Rekken waren direct enthousiast toen het plan bekend werd en gaven hun medewerking en inmiddels is het parcours al in een vergevorderd stadium. Maar om de laatste hindernissen te kunnen opbouwen, moet eerst al het mais van het land zijn.
De wedstrijd zal net zoals bij de grote evenementen uit drie onderdelen bestaan, waarbij de dressuur in de laagste klasse nog facultatief is. Het springen en de cross zijn voor alle deelnemers verplichte onderdelen. Winnaar uiteindelijk is degene die de ideale tijd rijdt, dus niet de snelste tijd. Met de lengte van 1,9 km zal de ideale tijd op 4,5 a 5 minuten liggen. Rexwinkel legt uit dat je als ruiter wel aanvoelt of je op schema rijdt of niet. Verder is tegenwoordig de cap-camera een nieuw en veel gezien attribuut. Door het plaatsen van een camera op zijn cap, kan de ruiter de gehele rit later terugzien en evalueren. Maar niet alleen de tijd wordt gemeten. Er staan onderweg ook twee juryleden die de rijstijl van de ruiter beoordelen. Ook dit cijfer weegt mee voor de punten.
Het springen start zaterdag 14 november om 09.30 uur. Een half uur later begint de cross. Iedere twee minuten start er een deelnemer. Naar verwachting zal de laatste deelnemer om 15.30 uur van start gaan. De locatie is het terrein aan de Nieuwenkampsweg in Rekken en de toegang is gratis.
Rexwinkel heeft ten slotte nog een mooi nieuwtje. De KNHS heeft de Molenruiters voor 2016 de Regiokampioenschappen Gelderland voor pony's en paarden toegewezen. Op een terrein van maar liefst 20 ha zullen 6 augustus de pony's strijden en 12 en 13 augustus de paarden. De onderdelen bestaan uit (groeps-)dressuur en springen.


Kick Off Samenloop voor Hoop

BERKELLAND - De Kick Off Samenloop voor Hoop Berkelland 2016 is op 11 november.

Burgemeester Joost van Oostrum zal, als ambassadeur, die woensdag rond 20.00 uur, in de kantine van FC Eibergen, Rietmolenseweg 5 in Eibergen, het startsein geven voor de Samenloop voor Hoop Berkelland 2016, die op 11 en 12 juni 2016 vanaf 14.00 uur wordt gehouden. Tijdens deze Kick-Off, waar iedereen vanaf 19.30 uur van harte welkom is, wordt vooruit gekeken naar dit bijzondere evenement en kunnen teams zich inschrijven. Iedereen kan meedoen. Jong, oud, familie, vrienden, collega's, verenigingen, bedrijven. Door samen te lopen en stil te staan bij kanker wordt met z'n allen getracht zoveel mogelijk geld op te halen door bijvoorbeeld donaties,verkoop van eigengemaakte spullen, verkoop van kaarsenzakken waarop een eigen tekst geschreven en getekend kan worden, sponsoring (financieel of materieel), het verzorgen van een optreden, of een zelfbedachte ludieke actie. Men kan zich ook tijdens deze avond opgeven als vrijwilliger om te helpen bij de voorbereidingen en de organisatie.
Teams en vrijwilligers kunnen zich ook aanmelden via Facebook (Samenloop voor Hoop Berkelland) of door middel van het inschrijfformulier op de website www.samenloopvoorhoop.nl/berkelland.
De Samenloop is een evenement vóór en dóór mensen die op de één of andere manier met kanker in aanraking zijn gekomen. Tijdens dit evenement wandelen teams van gemiddeld 10 tot 15 personen 24 uur lang in estafettevorm. Dit lopen is een symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Het doel van de SamenLoop voor Hoop is het inzamelen van geld voor KWF Kankerbestrijding waardoor wetenschappelijk onderzoek mogelijk wordt gemaakt en voor iedereen de kans op genezing steeds groter wordt. Maar het is ook een feestelijke en braderieachtige happening om het leven te vieren! (Ex)kankerpatienten worden extra in het zonnetje gezet en er is aandacht voor en informatie over uiteenlopende facetten van kanker.
Het bestuur van KWF afdeling Berkelland bestaat uit voorzitter Arthur Heister uit Ruurlo (06-20879031), secretaris Henny Boevink uit Eibergen (06-51407245) en penningmeester Alfons ten Hoopen uit Neede (06-46014821). Inmiddels hebben al 20 Berkellanders toegezegd om te willen helpen bij de voorbereidingen en de vrijwilligersorganisatie.