Gastvrouw Betsie Jalving met het schilderij van Gerard Wissink. Foto: Rob Weeber
Gastvrouw Betsie Jalving met het schilderij van Gerard Wissink. Foto: Rob Weeber

Slogan inloophuis: 'Omdat de ander er is'

NEEDE - 'Omdat de ander er is', vormt de slogan van het inloophuis in Neede, dat recent de St. Maartensprijs 2015 van de Beleidsadviesgroep Diaconie St. Paulus ontving. Het initiatief voor het inloophuis, ook wel Padista genoemd, kwam van Simon Nagelmaeker en na een lange voorbereidingsperiode werd het op 21 mei geopend. Een Padista is letterlijk een plaats om even stil te staan, om even tot jezelf te komen en dat is precies wat de bedoeling van het inloophuis is. Hoewel de ruimte zich in het Achterhuis naast de St. Paulus Parochiekerk H. Caecilia bevindt, is het initiatief oecumenisch van opzet. De gezamenlijke Needse kerken vormen vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid het gastheerschap voor de bezoekers.

Door Rob Weeber

Betsie Jalving, is rechterhand van coördinator Gerard Bartels en een van de gastvrouwen van het Inloophuis Neede. Zij ziet de belangstelling voor het inloophuis sinds de opening wekelijks toenemen. "We zijn met ongeveer zeven gastheren en gastvrouwen, allemaal vrijwilligers, die volgens een rooster aanwezig zijn op de donderdagochtend, de inloopochtend. Onze taak is die van het luisterend oor voor de bezoekers. Het is niet de bedoeling dat wij onze eigen ervaringen vermengen met die van de gasten. Zij zijn er juist om hun eigen verhaal kwijt te kunnen, om het te delen met anderen. Wij horen hen aan en oordelen noch veroordelen. Daardoor krijgen we het vertrouwen van de gasten en blijven ze komen. De gasten zijn mensen uit alle lagen van de gemeenschap, mensen zoals U en ik zogezegd. Het zijn mensen die iets meegemaakt hebben in het leven en dat graag willen delen met anderen, maar de plek, de aandacht en de veilige omgeving missen."

"Vrijwilligers oordelen noch veroordelen"

Iedere twee maanden zitten de gastheren en gastvrouwen onder begeleiding van Suzanna Louwerse van het Katholiek Centrum voor Maatschappelijke Activering (KCMA) bij elkaar en praten over de roosters en de voortgang, waaronder ook de promotie voor het inloophuis. Zo bestaan er goede contacten met bijvoorbeeld de Voormekaar teams en ZoZijn. Juist deze instanties komen bij de mensen over de vloer en weten wie er bijvoorbeeld weinig sociale contacten heeft.
Alles is gericht op de bezoekers, de gasten. Zij zijn het middelpunt en bepalen zelf wat ze doen. Het varieert van een kopje koffie en een praatje tot een gezamenlijk spelletje kaarten. Dat kan alleen maar 'omdat de ander er is', het sociale contact van medemens tot medemens, waarbij iedereen gelijk is.
Als prijs kreeg het inloophuis naast een geldprijs ook een schilderij van de schilder Gerard Wissink, lid van de beleidsgroep Diaconie. Het doek is geïnspireerd op De Schreeuw van de Noorse schilder Edward Munch. De man op de voorgrond schreeuwt om aandacht, maar wordt door de twee wandelaars niet gehoord. De molen verwijst naar Neede en de regenboog naar de St. Paulusparochie en is tevens het symbool voor het licht.

Het Inloophuis Neede (het Achterhuis naast de Caeciliakerk aan de Borculoseweg) is voor iedereen elke donderdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur geopend.

Gastvrouw Betsie Jalving met het schilderij van Gerard Wissink.