Marijke van Haaren neemt de miniatuurtent in ontvangst. Foto: Rob Stevens
Marijke van Haaren neemt de miniatuurtent in ontvangst. Foto: Rob Stevens Foto: Rob Stevens

Raad unaniem achter koerswijziging

Miniatuur van tent voor wethouder

Door Rob Stevens

BORCULO - Berkelland wijzigt toch de koers voor huishoudelijke hulp. De gemeenteraad heeft besloten toch voor individueel maatwerk te kiezen, onder invloed van wethouder Marijke van Haaren en de afkeuring door het ministerie van het eerder voorgenomen beleid, waarin drastische bezuinigingen op Huishoudelijke Hulp 1 waren opgenomen.

Punt 9 van de agenda raadsvergadering vorige week betrof het gemeentelijk beleid inzake de huishoudelijke hulp in 2016. Een thema dat de gemoederen het afgelopen jaar landelijk maar ook in Berkelland danig bezig hield. Berkelland zette aanvankelijk in op drastische bezuinigingen op Huishoudelijke Hulp 1. Dit met de intentie het zo bespaarde geld in te zetten voor zwaardere vormen van zorg. Dat bracht het nodige protest te weeg bij zorgverleners, de vakbond en gedupeerden die hun zorg thuis verloren. De komst van de nieuwe wethouder Marijke van Haaren en de uitspraak van het ministerie dat het beleid van Berkelland niet deugt, heeft tot een wijziging van koers geleid. Uitspraken van de rechter en ook het ministerie wezen er op dat groepen mensen niet categoraal uitgesloten mogen worden van huishoudelijke hulp. Er moet een genuanceerde individuele afweging worden gemaakt welke mate van zorg precies nodig is, en hoe daar het best in kan worden voorzien.

De publieke tribune van de raadszaal zat afgelopen woensdag weer eens vol met zorgverleners, vakbondsleden en gedupeerde cliƫnten. Maar nu was het anders.


Lees verder op pagina 21