Slager Els Dijkhuis (l) en groentevrouw Anne Danique Lubbers. Foto: Rob Weeber.
Slager Els Dijkhuis (l) en groentevrouw Anne Danique Lubbers. Foto: Rob Weeber. Foto:

Hernieuwde samenwerking tussen slagerij de Hoeve en Groenteman

EIBERGEN - De kreet duurzaamheid is tegenwoordig niet meer weg te denken. Als we de term duurzaamheid naar de voedselbranche doortrekken, dan zien we steeds meer een beweging opkomen die streeft naar (h)eerlijk, vers en bewust voedsel, ook wel ambachtelijk voedsel genoemd. Het liefst weten we ook nog waar het vandaan komt, waarbij streekgebonden steeds meer de voorkeur heeft. Dat principe huldigt slagerij de Hoeve in Eibergen al veel langer.

Door Rob Weeber

Eigenaren Tonny en Carolien Reinders mesten hun eigen veestapel en garanderen daarmee eersteklas, streekgebonden en ambachtelijke producten die van A-Z door de eigen handen gaan. Zelfs het wild dat ze verkopen is grotendeels Achterhoeks wild. Voor de bereiding van de producten staan professionele vakmensen klaar, zoals een slager, een kok, een worsten- en een vleeswarenmaker. Wat ze zelf niet in huis hebben, zoals groentes, halen ze inpandig bij de buurvrouw, uiteraard ook kakelvers.

Die inpandige buurvrouw is sinds kort groentevrouw Anne Danique Lubbers. Hoewel ze al een aantal jaren in de winkel van haar voorganger hielp, kreeg ze vorige maand de kans om de zaak over te nemen. Ze bedacht zich niet en stortte zich op het avontuur, maar wel goed voorbereid. Het assortiment is sindsdien uitgebreid met o.a. zuidvruchten, zuivel en desserts, voornamelijk producten uit de streek. Haar salades zijn handgesneden en dagvers. Doordat de vraag naar biologische groente en fruit toeneemt, zal ook het assortiment hierin worden uitgebreid. Ook is de winkel het afhaalpunt van de webwinkel Odin (www.odin.nl). Klanten kunnen ook terecht voor mooie fruitschalen en cadeaupakketten.

Het nieuwe elan in de zaak versterkt de creativiteit van beide firma's en de samenwerking is nog hechter geworden dan het al was. Bijvoorbeeld worden er steeds meer recepten ontworpen die bestaan uit producten die bij elkaar horen, zoals boerenkool met rookworst bijvoorbeeld, of zuurkool met spek. Slager Els Dijkhuis van De Hoeve en Lubbers erkennen dat de ambachtelijkheid van het voedsel belangrijk is, maar sluiten desalniettemin niet de ogen voor de gemakstrend van de consument. Daarom wordt het assortiment steeds meer uitgebreid met kant-en-klaar producten uit eigen keuken, zoals gourmetschotels, stoofpotjes en desserts. Gemak dient de mens, maar het moet wat hen betreft wel vers en verantwoord zijn.

Wie meer wil weten over de herkomst van het vlees en de openingstijden van de winkel kan terecht op www.vleesbedrijfdehoeve.nl.

Slager Els Dijkhuis (l) en groentevrouw Anne Danique Lubbers. Foto: Rob Weeber.