Moeder en zonen Willem (l) en Jan Krajenbrink, bouwers en enige bewoners van de Groenloseweg 41. Foto: Rob Weeber
Moeder en zonen Willem (l) en Jan Krajenbrink, bouwers en enige bewoners van de Groenloseweg 41. Foto: Rob Weeber Foto:

N18 laat (geen) sporen na

EIBERGEN - Eerder al is er bericht over de aanpassingen aan de N18 die inmiddels in volle gang lijken te zijn. Overal wordt al gegraven en gesloopt, verrijzen bouwhekken en worden voorbereidingen getroffen om bijvoorbeeld straks met 100 km/u vanaf Groenlo naar Enschede te kunnen rijden. Inmiddels zijn de eerste kavels gesloopt. Het begon november jl. met de Groenloseweg 51. Binnenkort is restaurant De Keet aan de beurt, evenals het naastgelegen perceel Groenloseweg 41. Hoewel ze met het laatste pand al begonnen zijn, moet eerst de asfaltsanering afgerond zijn voordat het definitief tegen de vlakte gaat.

Door Rob Weeber

Aan tafel zitten de broers Jan en Willem Krajenbrink, twee van de drie kinderen van de familie Krajenbrink die in 1956 het ouderlijk huis aan de Groenloseweg 41 betrok. Hoewel ze zelf al tientallen jaren niet meer in het ouderlijk wonen, bleek het naderend tijdstip van de sloop toch iets meer los te maken dan ze hadden gedacht. "Mijn vader was een boerenzoon en woonde in zijn jeugd aan de Kerkdijk in het buurtschap Hupsel", vertelt Willem Krajenbrink. "Hij was timmerman en smid tegelijk en ontwierp en repareerde landbouwmachines, zoals dorsmaaiers en mestverspreiders. Om te kunnen groeien met zijn bedrijfje, kocht hij het perceel wat nu nog bekend staat als Groenloseweg 41. Hij bouwde in 1954 eerst een werkplaats en daarna pas het huis, waar mijn ouders in 1956 introkken."

Ze vertellen enthousiast over hun jeugd op die plek, een tijd waarin alles nog zo overzichtelijk en simpel was. Iedereen kende elkaar en had tijd voor elkaar. Jan hielp mee in het bedrijf van zijn vader en heeft er leren timmeren, lassen en frezen. Hij herinnert zich bijvoorbeeld nog hoe de merknaam voor de machines tot stand kwam. "Een broer van zijn moeder heeft de naam 'Veldhoen' verzonnen. Hij riep het spontaan op een verjaardag en dat was dat. Er werd verder niets nagetrokken of vastgelegd. Het was bij ons net de zoete inval. Als de vertegenwoordigers langskwamen, dan liepen ze altijd de keuken in voor koffie en verlieten vaak pas tegen 16.00 uur 's middags het pand, niet zelden een dikke blauwe rookwalm achterlatend. Maar ook 's zomers hadden we veel aanloop, zij het onuitgenodigd. De campinggasten van de naastgelegen camping 'Het Eibernest' liepen altijd dwars door onze tuin naar het aan de overkant van de N18 gelegen winkeltje om bier te halen. Soms wel meerdere keren op een dag. Het kon en mocht allemaal in die tijd, er stonden nog geen hekken om de tuin."

Willem hield zich met het draaien van muziek bezig en had zijn eigen disco-installatie. Hij had daar alle ruimte om het spul te bouwen en te testen. Naar eigen zeggen heeft hij meer last van de sloop van het ouderlijk huis dan zijn broer Jan. De eerste berichten kwamen zo'n 8 jaar geleden door, maar pas nu het bijna zover is, beseft hij wat er staat te gebeuren en komt het wel heel dichtbij. Hij woont tegenwoordig in de buurt van Arnhem, maar bezoekt regelmatig zijn moeder, inmiddels 94 jaar oud is en woonachtig in een verzorgingstehuis in Eibergen. Zij verliet het pand in 1993 en hoewel ze er vele goede herinneringen aan bewaart, heeft ze er naar eigen zeggen emotioneel weinig last van dat het wordt gesloopt. Het huis ligt al te ver achter haar.

Als straks de opstal is gesloopt en de N18 verbreed, dan is er weer een adres verdwenen dat waarschijnlijk nooit meer terugkeert. Er is volgens Jan al heel lang veel te doen geweest over de N18. Hij weet te vertellen dat er al in 1965 grond werd aangekocht bij de watermolen voor de verbetering van de N18, maar dat is uiteindelijk onder druk van de milieubeweging niet doorgegaan. Hij heeft er niet veel moeite mee dat de weg wordt aangepast. Het is altijd al een drukke en gevaarlijke weg geweest. Zijn kop zit vol met de geluiden van de ongelukken die zich met name in de 60-er jaren voor hun deur voltrokken. "In die jaren was er iedere week een dodelijk ongeval te betreuren hier", aldus Jan Krajenbrink.

Geïnteresseerden in de voortgang van de bouwwerkzaamheden, kunnen de filmpjes bekijken op de Facebookpagina "N18 Twenteroute Film".

Groenloseweg 41; rijp voor de sloop. Foto: Rob Weeber.
Moeder en zonen Willem (l) en Jan Krajenbrink, bouwers en enige bewoners van de Groenloseweg 41. Foto: Rob Weeber
Afbeelding