Biljartkampioen van Ruurlo Herman Florijn. Foto: Jan Hendriksen.
Biljartkampioen van Ruurlo Herman Florijn. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Herman Florijn, Gé Nijenhuis, Linda Brouwer, Dennis Luesink kampioenen

Ruurlo/Barchem - Herman Florijn, Gé Nijenhuis, Linda Brouwer en Dennis Luesink zijn de nieuwe biljartkampioenen van respectievelijk Ruurlo en Barchem. Vorige week vonden in beide plaatsen de finaleavonden van de persoonlijke biljartkampioenschappen in het spelsoort libré plaats. Herman Florijn won de tweede editie van het Ruurlose toernooi. Gé Nijenhuis, Linda Brouwer en Dennis Luesink werden in de negende editie van het toernooi in Barchem tot kampioenen uitgeroepen in respectievelijk de mannen-, vrouwen- en jeugdklasse.

Door Jan Hendriksen

Biljartend Ruurlo en Barchem waren al vanaf begin december in de ban van de jaarlijkse biljartkampioenschappen. Tussen Kerst en Oud en Nieuw beleefden de persoonlijke toernooien hun climax. Toen vonden de finaleavonden plaats. De deelnemende biljarters zijn allang geen 'kroeglopers' meer waarmee de sport wordt geassocieerd. "Dat is een grote misvatting. Het is een concentratie sport bij uitstek. En daar wordt wel eens minachtend over gedacht," zo verklaarde Ruurloër Jan Schoenaker (71) die tot een van de tien finalisten behoorde van het kampioenschap in Ruurlo. Schoenaker nam de biljartkeu een kleine twee jaar geleden na ruim veertig jaar weer ter hand. Als vierjarige kleuter stootte hij al de eerste ballen staand op een stoel in het café van zijn vader in het Vordense kerkdorp Kranenburg. In latere periode speelde Schoenaker verdienstelijk in de IJsselstreek bondscompetitie. Nadien hing hij door drukke werkzaamheden de keu aan de wilgen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

In Ruurlo vond het persoonlijke kampioenschap (PK) voor de tweede keer plaats. Er namen evenals in 2014 56 spelers deel aan het libré toernooi. Er werd gestart met de nodige voorronden op de speellocaties bij café 't Haantje. De Tapperij, De Naober en De Keizerskroon. Vanaf 14 december werden de halve finales gespeeld. Er bleven uiteindelijk in totaal tien spelers over (Jan Schoenaker, Jan Lusink, Herman Bats, Harrie Ubbink, Herman Florijn, Andries Holtslag, Theo Kasteel, Bennie Spekschoor, Remco Florijn en Max van de Kerkhof) die in een halve competitie op 22, 28 en 29 december in zaal De Tapperij op drie tafels speelden om de vacante titel van Johan Rouwenhorst (winnaar in 2014). Na de eerste finaleavond waren er drie spelers die alle wedstrijden hadden gewonnen, na de tweede ronde was er nog een speler zonder verliespunten en een speler met een verliespunt. Op de laatste avond zat de spanning er dus nog goed.
Om tien uur werd gestart met de laatste speelronde en speelden de nummers een en twee tegen elkaar: Herman Florijn en Herman Bats. Ook in deze partij was het Herman Florijn die z'n ongeslagen status wist te behouden. Hij won de finale met 10 – 9. Na het invoeren van de uitslagen rolde de volgende eindstand uit de computer: 1. Herman Florijn 9 - 90; 2. Herman Bats 9 - 83; 3. Jan Lusink 9 - 83; 4. Max van de Kerkhof 9 - 82; 5. Theo Kasteel 9 - 78; 6. Bennie Spekschoor 9 - 77; 7. Jan Schoenaker 9 - 77; 8. Remco Florijn 9 - 67; 9. Andries Holtslag 9 – 67; 10. Harrie Ubbink 9 – 66. Aansluitend aan het toernooi werden de prijzen uitgereikt en bedankte competitieleider Frits Berendsen alle deelnemers voor hun inzet en sportieve strijd. Ook bedankte hij de sponsoren van het toernooi voor hun bijdrage, want zonder deze bijdrage is het organiseren van een dergelijk toernooi niet mogelijk gezien de hoge kosten van de huur van de biljarts. Dit jaar staat de derde editie van dit kampioenschap ook weer op de rol. Er word dan ook weer gespeeld in de maand december. Het kampioenschap is een gezamenlijk initiatief van de Ruurlose biljartverenigingen De Naober, De Kroon, De Tapperij, 't Haantje en Lievestro.

Barchem
Woensdagavond 30 december ging bij HCR In de Groene Jager na een zeer spannende finale Gé Nijenhuis aan de haal met de Johan Klanderman wisselbokaal. Henk Oplaat eindigde als tweede en won ook de beker voor de clubkampioenschappen van biljartvereniging De Groene Jager. Als derde eindigde Appie ten Have. In de vrouwenpoule werd gestreden om een eerste en tweede plek door Linda Brouwer-Nijenhuis en Thea Wesselink waarbij Brouwer als winnares uit de bus kwam. De jongerenpoule, die voor het eerst dit jaar werd gehouden, werd gewonnen door Dennis Luesink. In een knap gespeelde finalepartij tegen Richard van der Laan maakte hij zijn benodigde zeventien caramboles in zestien beurten en mag zich een jaar lang Jongerenkampioen van de B.B.K. editie 2015 noemen. De organisatie, bestaande uit Ron Buurman, Dinand Luesink, Alex Welbergen, Herbert Warnshuis en Gerrit Nijkamp kan terug kijken op wederom een zeer geslaagd toernooi waaraan 98 biljarters deelnamen. In december 2016 zal het Barchems Biljart Kampioenschap voor de tiende keer plaats vinden.

De Biljartkampioenen van Barchem. Foto: Jan Hendriksen.