Deelnemers aan het Windkracht 6 project. Foto: PR.
Deelnemers aan het Windkracht 6 project. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Windkracht 6 Sophia's Lust binnenkort van start

Ruurlo - In februari 2016 gaat Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust Ruurlo voor het tweede jaar van start met het Windkracht 6 project. Binnen dit project kunnen kinderen gedurende achttien weken kennismaken met verschillende muziekinstrumenten.

Het gaat om de koperblazers: onder andere trompet, tuba, trombone en hoorn en de houtblazers dwarsfluit, saxofoon, fagot, hobo en klarinet. De derde groep is het slagwerk: daaronder vallen onder meer trommels, bekkens en pauken. Windkracht 6 is bestemd voor leerlingen van de basisschool. Het doel is om kinderen zelf muziek te laten maken zodat ze kunnen ervaren hoe leuk dat kan zijn.

Het Windkracht 6 project is bedoeld voor kinderen die in de groepen vier en vijf van de basisschool zitten. Het project omvat achttien lessen en bestaat uit muziekbeleving, noten lezen en het bespelen van het klokkenspel. Een deel van de lessen wordt verdeeld in de thema's slagwerk, hout en koper. Tijdens de laatste les zullen een aantal muzikanten van Sophia's Lust langskomen met hun instrumenten. Het project wordt afgesloten met de Mega Muziek Manifestatie. Op deze avond laten de leerlingen, begeleid door Sophia's Lust, gezamenlijk van zich horen. Voor de kinderen die enthousiast zijn geworden en op muziekles willen, bestaat daarna de mogelijkheid om lessen te volgen bij het Segnocollectief.
Muziek maken is niet alleen leuk maar uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is bewezen dat muziek maken een zeer positieve invloed heeft op de intelligentie en de sociale vaardigheden van kinderen. De opzet van het Windkracht 6 project is om kinderen in een vroeg stadium de liefde voor muziek mee te geven en wellicht aansluiting te vinden bij de Ruurlose muziekvereniging.
De lessen worden vanaf 4 februari wekelijks gegeven door Rosanne Sprick op donderdagmiddag van 15.45 tot 16.30 uur in 't Kulturhus in Ruurlo. Opgave kan tot uiterlijk 30 januari bij Liezette Jansen, tel. 06 2312 0306 of stuur een e-mail naar: leerling@sophiaslust.nl. Kosten: honderd euro inclusief lesboek en gebruik klokkenspel.


Zeer amuserend olie bollenconcert Volharding

BORCULO - Afgelopen woensdag 30 december verzorgde Volharding haar jaarlijkse oliebollenconcert in het muziekcentrum Borculo. Het concert werd georganiseerd om de oliebollenactie van Volharding af te sluiten. Dit jaar heeft Volharding meer dan 7000 oliebollen gebakken. Het concert stond ook in het teken als hét laatste concert van de huidige dirigent Robin Loff.

Het concert werd afgetrapt door het jeugdorkest. Deze jeugdleden hadden 2 leuke stukken ingestudeerd waarbij bij het 2e stuk de spanningen nog hoog opliepen. Na het jeugdorkest trad de nieuwe jeugd majorettegroep voor het eerst op. De harmonie van Volharding begon het concert met muziekstukken van onder andere Mnozil Brass, Great Classics en Consuelo Cisar. Voordat de pauze begon werden er nog een viertal jeugdleden naar voren gehaald voor het behalen voor hun muziekdiploma. Maaike en Harmen voor het behalen van hun A-examen en Ylse en Jochem voor hun B-diploma. Ook werd Johan Dieperink naar voren gehaald voor zijn 60 jarig jubileum bij Volharding. Johan is vroeger begonnen met drummen bij Volharding waarna hij later in het jeugdorkest verder gegaan is op tuba. Daarna is hij verder gegaan op bastuba welke Johan nog steeds met plezier bespeelt zowel bij Volharding als bij de Knollentrekkers. Naast muziek maken heeft Johan eerder nog een bestuursfunctie bekleed en heeft een actieve rol gehad in de bouw van het huidige muziekgebouw.

Na de pauze begonnen de majorette met een act met lichtbatons. De groep onder leiding van Jan Kreunen speelde een viertal zeer mooie nummers. Het eerste nummer dat zij speelde heeft de groep gekregen van Johan Kremer die ook in de zaal aanwezig was. De harmonie vervolgde het concert met werken als Marchissimo (waarbij het orkest al spelend 1 voor 1 het podium betrad), Love Pop Soul en Tipsy. Het concert werd gezamenlijk met de jeugd, harmonie, slagwerkgroep en majorette afgesloten met het nummer Cups (When I'm Gone). Onder luid applaus nam vervolgens Robin Loff afscheid als dirigent van het orkest en kreeg het onder meer van het bestuur, de leden van het orkest en het jeugdorkest een presentje als aandenken aan al die jaren als dirigent.

Deelnemers aan het Windkracht 6 project. Foto: PR.