V.l.n.r. Wim Zoeteman (secr.), Aart Wierenga (vz.), Peter van Markensteijn (pm.). Foto: PR.
V.l.n.r. Wim Zoeteman (secr.), Aart Wierenga (vz.), Peter van Markensteijn (pm.). Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Vrijwilligers Staatsbosbeheer verenigen zich in een stichting

Ruurlo - In februari 2014 plaatste Staatsbosbeheer in de plaatselijke en regionale media een oproep voor werving van vrijwilligers met als doel het onderhouden van het zogenaamde 'Laarzenpad' in Ruurlo. Op deze oproep reageerde een aanzienlijk aantal vrijwilligers die tijdens een voorlichtingsbijeenkomst in Pannenkoekenboerderij De Heikamp te horen kregen wat exact de bedoeling was. Uiteindelijk ontstond hierdoor een groep van zeventien vrijwilligers die op 26 februari 2014 voor het eerst enthousiast aan het werk is gegaan.

Alle leden van de groep hebben een overeenkomst met Staatsbosbeheer, die onder andere de kleding, het gereedschap en de verzekeringen heeft geregeld. Ook geeft Staatsbosbeheer aan in welke delen van het bos en het natuurlandschap de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Dat is inmiddels een respectabel aantal paden en terreinen geweest. Op woensdagen en zaterdagen wordt met veel plezier, inzet en bovenal lol gewerkt in de bossen en natuurgebieden rond Ruurlo. Gaandeweg ontstond er bij de vrijwilligers de behoefte om zich als groep meer en beter te kunnen profileren richting de Ruurlose samenleving, andere organisaties en het bedrijfsleven. Daarom werd in december 2015 de Stichting Vrijwilligers Natuuronderhoud Ruurlo (SVNR) opgericht, die geheel in lijn met het bovenstaande als officieel doel heeft: "Zich inzetten voor de instandhouding en verbetering van de natuur en het cultuurlandschap in en om Ruurlo. Waar nodig zal de stichting samenwerken met Staatsbosbeheer." Het bestuur van de stichting wordt gevormd door Aart Wierenga (voorzitter), Wim Zoeteman (secretaris) en Peter van Markensteijn (penningmeester), die tevens de operationele coördinatie uitvoert.

De SVNR wil door de nieuwe organisatievorm haar doelen nog beter gaan realiseren door onder andere: Duidelijk zichtbaar te zijn en een goed aanspreekpunt te vormen; Samenwerking met andere organisaties; De mogelijkheid van fondsverwerving voor financiering van gereedschap, opleidingen en overige voor haar functioneren noodzakelijke zaken.

De contactgegevens van de SVNR zijn: website www.svnruurlo.nl, e-mailadres svnruurlo@gmail.com, adres Van Heeckerenlaan 10, 7261WV, Ruurlo, tel: 06 30050196. Nieuwe collega-vrijwilligers zijn van harte welkom.