Bram Bikkel met de grote zalmforel. Foto: Jan Hendriksen.
Bram Bikkel met de grote zalmforel. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Bram Bikkel 'takelt' grootste zalmforel uit openluchtzwembad De Meene

RUURLO - De grote vraag was ook dit jaar weer? Wie hengelt de grootste zalmforel uit het water? Zonder grote aankondiging werd er alweer een tijdje volop gezwommen aan de Loolaan in het diepe bassin van openluchtzwembad De Meene. Voor zwem fans was het water veel te fris, maar voor forellen was het echter een paradijs!

Door Jan Hendriksen

Onder toeziend oog van enkele leden van Hengelsportvereniging De Reurlse Vissers Ruurlo kon er afgelopen zondag volop gevist worden op forel in zwembad De Meene. De twaalfjarige Bram Bikkel uit Veldhoek 'takelde' met behulp van zijn buurtgenootjes Timo (16) en Daan (13) Dijkman uiteindelijk de grootste zalmforel uit het water. Na meting bleek de vis maar liefst 46,5 centimeter groot te zijn. Uit handen van badmeester Rick Blasman en vice-voorzitter Bas Bernauer van Stichting Zwembad Ruurlo ontving Bram een 'gouden hengel' voor zijn reuzen vangst.

Bram, Timo en Daan werpen wel eens vaker een 'hengeltje' uit. Dat doen ze veelal aan de oevers van de 'bekke' in de Ruurlose/Hengelose buurtschap Veldhoek, niet ver van hun ouderlijke woningen. Toen Bram zondag eenmaal de reuzen zalm aan zijn haak had geslagen, 'takelde' Timo met behulp van een schepnet de forel uit het water. Het grote geheim van de vangst? Bram: "Rustig langs het water gaan zitten." Als lokkertjes hadden Bram, Timo en Daan, evenals diverse andere vissers, meelwormen en 'powerbite' meegenomen. "Dan bijten ze veel eerder", zo weet Timo te vertellen.
Iets verderop langs het bassin heeft Teun Lievestro (10) uit Ruurlo tussen de startblokken een en twee zijn hengel uitgeworpen. Vader Johan heeft telefonisch net een berichtje richting het thuisfront gestuurd met de melding dat 'Teun beet heeft'. Prompt 'appte' een zus van Teun terug: "Heb je een vriendinnetje"?

Onthaken
Het grootste aantal forellen werd door de Ruurlose visvrienden Kevin Bats en Jordy Eekma uit het water gevist. De vangst bedroeg maar liefst vijftien exemplaren. "Maar we hebben er ook al enkele weggegeven", zo zegt Jordy die jaarlijks steevast van de partij is. Dat is ook de Ruurlose familie Berkelder. Zondag drie generaties sterk. "In het verleden kwam ik met mijn vader Hans (57) naar het zwembad om te vissen.
Nu heb ik mijn zoontje Mats (4) meegenomen", vertelt Wouter Berkelder (31). Zijn 'oogst' zijn twee forellen. Als lid van De Reurlse Vissers houdt Hans op deze zondag een oogje in het zeil of alle forellen op een verantwoordelijke wijze worden 'onthaakt'.
De nestor onder alle vissers is ook dit jaar de 78-jarige Bennie Schroer uit Eibergen. Na ruim twee uur is zijn schepnet echter nog leeg. "Ze willen vandaag niet bijten. Het is te onrustig langs de oever", zo is Schroers mening. In totaal waren zo'n kleine zestig forellen waarvan twee zalmforellen door badmeester Rick Blasman vorig jaar na afloop van het zwemseizoen in het grote bassin uitgezet. In totaal konden zondag zo'n 33 forelvissers welkom worden geheten. Voor vijf euro mocht er gevist worden en kon men van een lekkere kop erwtensoep genieten.

Schoonmaak
Binnenkort breekt de schoonmaaktijd van zowel het grote als kleine bassin aan zodat eind maart het zwembad met vers water gevuld kan worden. De forellen, die al een paar maanden zichtbaar genoten van hun onderkomen zorgden er voor dat het schoonmaken van de randen van het zwembad een stuk makkelijker en sneller gaat.
Zaterdag 24 april zijn de eerste zwemmers weer welkom voor de start van een nieuw zwemseizoen. De zwembadkrant zal in maart verschijnen, de voorverkoop van abonnementen zal op 7 en 9 april plaatsvinden. Stichting Zwembad Ruurlo heeft in een nieuw afdekzeil geïnvesteerd zodat naast het kleine bassin vanaf dit jaar ook het grote bassin met een 'deken' kan worden afgedekt zodat het water beter op temperatuur blijft en er daardoor danig op energiekosten wordt bezuinigd.