Een 'artist impression' van de tijdelijke woningen. Foto: Gemeente Berkellland
Een 'artist impression' van de tijdelijke woningen. Foto: Gemeente Berkellland Foto: PR Gemeente Berkelland

Extra woningen noodzakelijk om aan taakstelling te voldoen

Vervolg van de voorpagina

BERKELLAND - Het aantal woningen dat in Berkelland nodig is voor de taakstelling van 145 vluchtelingen met een verblijfsvergunning hangt af van de gemiddelde woningbezetting. De gemeente kan in 2016 alleen voldoen aan de taakstelling door tijdelijk woningen aan de woningvoorraad toe te voegen.

"Als we dat doen wordt de helft van de taakstelling binnen de voorraad sociale huurwoningen van wooncorporatie ProWonen gevonden en de andere helft in tijdelijke huisvesting. We hebben dan tussen de 15 en de 20 tijdelijke woningen nodig. Hierdoor blijven er ook voldoende sociale woningen beschikbaar voor andere woningzoekenden."

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben de asielprocedure al doorlopen. We geven begeleiding bij de inburgering en kiezen bewust voor kleine locaties om inburgering te bevorderen. Inmiddels zijn in Berkelland al jaren lang statushouders gehuisvest. In 2015 gaat het hierbij om 69 vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Gesprek met omwonenden
Begin februari wordt per kern één bijeenkomst gehouden voor direct omwonenden van de geselecteerde locaties. De afwegingscriteria voor de betreffende locatie wordt dan doorgenomen en zo nodig bijgesteld. Na de gesprekken met de omwonenden, maakt het college een definitieve keuze voor de eerste vijf locaties. De overige locaties worden later ingezet.
De bijeenkomsten voor direct omwonenden zijn:
• Ruurlo: 4 februari, 19.30 uur, Zaal De Luifel
• Borculo: 15 februari, 19.30 uur, Zaal Het Vierspan