De jeugd stond zondag fanatiek aan het touw. Foto: Jan Hendriksen.
De jeugd stond zondag fanatiek aan het touw. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Sterkste jongens en meisjes komen niet uit de gemeente Berkelland

Barchem - De sterkste jongens en meisjes uit de regio komen niet uit de gemeente Berkelland. De Berkellandse basisscholen die zondag deelnamen aan het jaarlijkse schooltouwtrektoernooi, georganiseerd door de Borculose Touwtrekvereniging Heure moesten namelijk het onderspit delven. Uit Berkelland namen in de sportzaal van het Barchemse dorpshuis 't Onderschoer de Heuvelschool uit Borculo, Kiezel en Kei uit Geesteren en de Driesprong uit Ruurlo deel. Aan de zeventiende editie namen in totaal 25 teams deel. Naast de drie Berkellandse scholen hadden zich scholen uit Lochem, Laren en Vorden aangemeld.

Door Jan Hendriksen

Staande bovenop een stoel probeerde Geert Leusink van TTV Heure zondagmiddag aan de jeugd de spelregels duidelijk te maken. En dat lukte hem wonderwel in al het geroezemoes. Hij kreeg de meute jongelui muisstil. Ieder team kreeg een 'professionele' begeleider van TTV Heure toebedeeld. En zo kon de strijd beginnen tijdens het jaarlijkse touwtrektoernooi voor leerlingen uit groep vijf tot en met acht van basisscholen uit de gemeenten Lochem en Berkelland.

Maar TTV Heure maakt graag een uitzondering. Zo was basisschool De Kraanvogel uit het Vordense kerkdorp Kranenburg natuurlijk ook welkom. "We kijken verder dan onze gemeentegrenzen. We willen graag onze sport onder de aandacht brengen van de jeugd", zo verklaarde Leusink.

De Driesprong
Naast nieuwkomer De Kraanvogel stonden Luuk en Marise Klein Bluemink, Robert en Marije Kleijn Winkel, Gijs en Ilse te Winkel en Marieke Dreierink van school De Driesprong uit Ruurlo ook voor het eerst aan het touw. Luuk Klein Bluemink (10) maakte duidelijk dat je je rechterhand als eerste op het touw moet plaatsen en dat je tijdens de wedstrijd naar boven moet kijken. "Zo voorkom je dat je met je kont op de grond gaat zitten. Dat mag absoluut niet. Dan krijg je van de scheidsrechter een waarschuwing", zo weet Luuk te vertellen.
De boomlange Robert Kleijn Winkel (12) fungeerde binnen het team als 'ankerman'. Het touw om zijn rug geslagen 'stuurde' Robert het team van achteren aan. Het resulteerde niet in een finaleplaats. Maar daar is het hem ook niet om te doen. "Het is gewoon leuk om te doen."

Winnaars
Uiteindelijk 'trekt' team 2 van De Kraanvogel aan het langste eind in de categorie groep zeven en acht. In de finale wordt De Branink 2 uit Laren verslagen. Als derde eindigde Nettelhorst 2 uit de gelijknamige Lochemse buurtschap en als vierde de Barchschole 5 uit Barchem. In categorie groep vijf en zes won de Propschool 4 uit Lochem het toernooi, gevolgd door Kraanvogel 1, De Heuvelschool 1 (Borculo) en de Barchschole 2.

Tevreden
Oud-voorzitter Geert Leusink en de nieuwe huidige voorzitter Linda Nieuwenhuis van TTV Heure keken na afloop van het toernooi tevreden terug op de finale. Op termijn hoopt Nieuwenhuis dat enkele kinderen die aan het toernooi deelnemen doorstromen naar zijn club. "Met dit toernooi investeren we in de toekomst en dat is nodig, willen we de touwtreksport overeind houden." Als scheidsrechters fungeerden tijdens het toernooi in hun zwart-wit gestoken outfit Richard Berendsen uit Keijenborg, Albert Weenk uit Borculo en Martin Stofbergen uit Epe. Na afloop van het toernooi ging de dank van TTV Heure uit naar de nieuwe beheerder van dorpshuis 't Onderschoer voor zijn medewerking,