De wandeltocht 'Baakse Beek' leidt langs tal van mooie plekjes. Foto: Jan Hendriksen.
De wandeltocht 'Baakse Beek' leidt langs tal van mooie plekjes. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Wandeling rond Baakse Beek is

volgens wandelsite mooiste tocht

Ruurlo - De wandeling Ruurlo rondom de Baakse Beek is de mooiste wandeltocht van Nederland. Dat vinden althans de initiatiefnemers achter de website Wandelzoekpagina. Verantwoordelijk voor de uitzetting van deze winnende wandeling zijn de Ruurloërs Henk Eenink (52) en Ans Berendsen (50). Het tweetal was danig verrast met de uitverkiezing.

Door Jan Hendriksen

De website Wandelzoekpagina heeft de mooiste wandeling van 2016 uitgeroepen op basis van door gebruikers gedownloade en daarna gelopen wandelingen. Het afgelopen jaar zijn vanaf de pagina meer dan negenhonderdduizend wandelingen gedownload, melden de initiatiefnemers.

De keuze van de mooiste wandeling is gemaakt op basis van een voorselectie. De prijswinnende wandeling voert vanaf het Kerkplein in Ruurlo eerst het gebied Ruurlose Broek in, om via de Baakse Beek via de buurtschap De Bruil weer terug te keren naar het dorp. De tocht is zo'n twintig kilometer lang en voert onder meer langs weilanden. Na enige tijd komen wandelaars in de omgeving van de Baakse Beek terecht en gaat de tocht over bospaden. Wandelaars roemen in hun reacties op de site de afwisseling van brede zandwegen en smalle bospaadjes.

Fervente wandelaars
Ans Berendsen en Henk Eenink zijn al een jaar of vijf enthousiaste en fervente wandelaars die sinds vorig jaar zomer onder de titel 'Mooi Achterhoek' wandelroutes schrijven en deze plaatsen op de landelijke wandelwebsite. "Al wandelend door de Achterhoek kwamen we al snel op de naam 'Mooi Achterhoek'", zo verklaart het tweetal. Onder deze naam schrijven Ans en Henk wandelroutes met een afstand van vijftien tot en met twintig kilometer.
Henk: "We proberen zoveel mogelijk paden en wegen te mijden die al opgenomen zijn in gemarkeerde en bestaande routes. We gaan dan ook regelmatig buiten de gebaande paden om."
Vorig jaar hebben Ans en Henk in totaal veertien wandelingen op de website geplaatst. Negen starten er vanuit Ruurlo (Kerkplein of parkeerplaats Doolhof), twee vanuit Veldhoek (Eetcafé Veldhoek) en drie vanuit Barchem (Kaleberg). De routebeschrijving en GPS- bestanden zijn gratis te downloaden via: www.wandelzoekpagina.nl. (trefwoord: Mooi Achterhoek). Alleen voor een wandelkaart moet men zich persoonlijk inschrijven op de website.
En wil men vooraf al genieten van de wandeling? "Dat kan via onze facebookpagina: Mooi Achterhoek. Hier worden de wandelingen al in het kort door ons beschreven en kan men genieten van de vele foto's die we tijdens de wandelingen hebben gemaakt."

Zorgvuldig
Wekelijks lopen Henk en Ans ongeveer vijftig kilometer. "En op deze manier kunnen anderen ook meegenieten van de onze routes die wij wandelen", zo zegt Ans. De routes worden zeer zorgvuldig samengesteld en een aantal malen 'voorgelopen' of ze correct zijn omschreven.

De veertien routes zijn inmiddels al vele duizenden malen gedownload en Ans en Henk ontvangen via de website ook allerlei positieve reacties. Henk: "En dat doet ons uitermate goed." Momenteel is men bezig om een viertal routes met als uitvalsbasis Hengelo samen te stellen en twee vanuit Mariënvelde.

Korte wandelingen
Henk: "We willen onze wandelingen nog verder in de Achterhoek gaan uitrollen. Ook zijn we bezig met een zestal kortere routes in Ruurlo, deze hebben als thema 'Mooi Achterhoek Rondom het Dorp, de buurte in'. Deze hebben een afstand tussen de vijf en tien kilometer. De wandelingen gaan naar de buurtschappen De Haar, Everwenninkhoek, Formerhoek, Leusinkbrink, De Meene en 't Rijkenbarg. Vanaf volgende week plaatsen we wekelijks een van de korte wandelingen op de website wandelzoekpagina en op Facebook Mooi Achterhoek."