Ruim zestig gelovigen uit Ruurlo kwamen bijeen in de Willibrorduskerk. Foto: PR.
Ruim zestig gelovigen uit Ruurlo kwamen bijeen in de Willibrorduskerk. Foto: PR.

"Om nieuwe wegen te vinden zullen we wat

meer flexibiliteit moeten hebben"

Discussie over de toekomst van geloven

Ruurlo - Ruim zestig gelovigen van de katholieke en hervormde kerk in Ruurlo kwamen op donderdagavond 4 februari bijeen in de Willibrorduskerk van Ruurlo met als doel om met elkaar van gedachten te wisselen over hoe je je kerk nu ziet, hoe over vijf jaar en hoe je op een andere manier kunt geloven. Aan de hand van drie themavragen ontstond er een geanimeerde discussie met verrassende maar ook inspirerende conclusies.

Hoe zie je jouw kerk over vijf jaar? Ineke Peters voorzitter van de locatieraad van de H. Willibrordus: "We verwachten een verdere vergrijzing, kerksluitingen, kerken die voor meerdere doeleinden gebruikt worden, een toenemend gebruik van social media en de kerk als plek waar inspiratie opgedaan kan worden.

'De kerk als plek om inspiratie op te doen'

De huidige regels maken het moeilijk om meer samen met anderen te doen. Jongeren kan je interesseren voor evenementen maar veel van de huidige kerkgangers willen geen evenementenkerk worden. Belangrijk is het om aan te sluiten bij de behoeften van zowel jongeren als ouderen. Een belangrijke taak ligt bij de school: religie meegeven op school, in de Paastijd kennis laten maken met The Passion, het lijdensverhaal. Daarnaast moeten we ook de ouders weer gemotiveerd krijgen."

Kun je je geloof op een andere manier vieren? Ineke Peterse: "Dat kan met andersoortige vieringen zoals een Taizeviering, een mediaviering en met Woord- en Communievieringen met aansprekende teksten. We moeten ook de Bijbel terugbrengen naar het nu. De groep dertigers – veertigers - vijftigers moet zich weer aangesproken voelen. Huiskamergesprekken over maatschappelijke thema's kunnen een start zijn."

Hoe kunnen we kerk blijven
zonder ons kerkgebouw?
Ineke Peterse: "Het gebouw is niet het geloof. Katholieken en hervormden hebben dezelfde God en waarom zouden we geen vieringen met elkaar in één gebouw hebben? Ook draait niet alles om liturgie maar vooral ook om samen te zorgen voor anderen zoals zieken en de ouderen. Erg belangrijk is het om contact te houden met elkaar en regelmatig op een centrale plek samen te komen."

Bij de evaluatie van deze discussiepunten bleek ook dat er binnen de kerken vaak te starre regels zijn. "Om nieuwe wegen te vinden zullen we wat meer flexibiliteit moeten hebben. Bij veel mensen kunnen we inspiratie opdoen. We hebben een goed voorbeeld aan Paus Franciscus die het lef heeft om de grenzen op te zoeken", aldus Ineke Peterse.