Ervaringen met armoede en beleid in Berkelland delen

'Rondkomen in Berkelland' thema van workshop

Door Rob Weeber

BERKELLAND - 'Rondkomen in Berkelland', was het thema van de workshop die maandag 1 februari in Neede door en voor mensen die met de sociale dienst te maken hebben, werd gehouden. De workshop is een initiatief van het Het Europees Anti Armoede Netwerk Nederland (EAPN NL), in samenwerking met de Regionale Cliëntenraad Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek.

Tijdens de workshop kreeg iedere deelnemer de kans om zijn ervaringen te delen omtrent armoede en het minima- en bijstandsbeleid van de gemeente Berkelland. De bijeenkomst in Berkelland was de tweede in een serie van drie, na Winterswijk en voor Oost Gelre.

Het EAPN is in 1990 opgericht door Jacques Delors, oud-voorzitter van de Europese Commissie tussen 1985 en 1995, en streeft naar een sociaal Europa zonder armoede en sociale uitsluiting. Inmiddels omvat het achttien Europese organisaties en 31 nationale netwerken.

Ook in Nederland wil het de mensen een podium en een stem geven, omdat het van mening is dat er te weinig met de armen zelf gesproken wordt. Volgens de dagvoorzitter in Neede, penningmeester Jo Bothmer van EAPN NL, is de bijeenkomst vanuit een positieve insteek bedoeld.

"De workshops worden in samenwerking met de cliëntenraad en de gemeenten georganiseerd. Daarbij wordt niet alleen de vraag gesteld wat de deelnemers van het gevoerde beleid binnen hun gemeente vinden, maar ook de vraag wat ze zelf aan armoedebestrijding doen, hoe ze zelf in beweging komen. Het lijkt onnodig, maar het thema armoede en sociale uitsluiting is actueler dan ooit. Reeds een op de negen mensen in ons land heeft hiermee te maken. Een op de vijf huishoudens heeft overmatige schulden bovendien."

Met medewerking van de onafhankelijk voorzitter van de Regionale Cliëntenraad Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek Alphons Olthof, enkele medewerkers van de cliëntenraad en wethouder Han Boer van Economische Zaken werd er in twee ronden aan verschillende tafels gediscussieerd over het minimabeleid van de gemeente Berkelland en de rol van de cliëntenraad.

Cliëntenraad
Deze laatste immers brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan de gemeente met betrekking tot het gevoerde beleid en de uitwerking ervan. Saillant detail was onder meer dat het bestaan en de rol van de cliëntenraad lang niet bij iedereen even bekend is.


Lees verder op pagina 11